GAÜN'de "Mozaik Tasvirler Konferansı"

Gaziantep Üniversitesi'nde "Zeugma mozaiklerindeki tavsirlerin Roma mozaikleri ile olan yakınlığı" konferansı düzenlendi.

GAÜN'den yapılan açıklamaya göre, üniversitenin arkeoloji müzeler ve yerel tarih topluluğuna üye öğrenciler tarafından Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Zoroğlu, resim ve mozaik sanatının Anadolu'da önemli bir sanat kolu olduğunu, başlangıcının Çatalhöyük'e kadar gittiğini belirtti.

Anadolu'daki resim ve mozaik sanatının gelişiminin arkeologların en önemli çalışma konularından birisi olduğunu vurgulayan Zoroğlu, şunları kaydetti:

"Mozaiklerde karşımıza çıkan en önemli unsur öncelikle Zeugma'daki mozaiklerinin yaratıcı bir konusunun olmayışı, bunun yerine Roma'nın merkezindeki gelenek ve özellikleri içeren resimler olmasıdır. Zeugma kendisinden binlerce kilometre uzaklıktaki bir ana merkezin etkisini açıkça göstermektedir. Konular genellikle mitolojiden alınmıştır ancak konuların Zeugma mozaiklerine yansımasında doğulu özellikler ön plana çıkmaktadır. İtalya'daki resimler ile Zeugma mozaiklerindeki resimler kıyaslandığında buradaki figürlerin daha doğulu figürler olduğunu, İtalya'dakilerin ise Roma ve Grek tiplerine yakın olduğunu görüyoruz."

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Zoroğlu'na günün anısına hediye takdim etti.

Muhabir: Zerin Özdilek

Yayıncı: Ömer Fansa
Kaynak: AA