Vali Demir, Çöken Güney Şelalesi'nde İncelemelerde Bulundu

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 20 metrelik kaya bloğu göçen Güney Şelalesi'ne giderek incelemelerde bulundu.

Vali Demir, Çöken Güney Şelalesi'nde İncelemelerde Bulundu
Güney ilçesindeki inceleme gezisine, Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in yanı sıra PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Yrd. Doç. Ali Gökgöz, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz ve diğer yetkililer de katıldı.

Öncelikle Güney Şelalesi'ne gelen suyun güzergahının değiştirilip oranın sudan kurtarılacağını, daha sonra temizleme ve diğer çalışmaların yapılacağını belirten Vali Demir, "Üniversiteden akademisyenler o alanda çalışıyor. Su kesildikten sonra oradaki hafriyat alınacak. Daha sonra akademisyenlerin jeolojik duruma göre ne yapmamız gerektiği, suyun nereye verilmesi gerektiği değerlendirilecek. Suyun şelale oluşturacak bir yapısı var orada. Onların vereceği rapora göre ne yapacağımızı en kısa zamanda netleştiririz. Ayrıca şelaleye giden yol yaklaşık 2,5 kilometre öncesinden güvenlik nedeniyle kapatıldı. Suyun özelliğinden dolayı birkaç yıl sonra yeniden traverten oluşumunun sağlanmasıyla eskisinden daha güzel hale gelecek. Şelalede bundan sonra suyun yönü değiştirilerek farklı çözümler üretilebilecek. Ben daha iyi olacağına inanıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

İnceleme heyetinde yer alan, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar ise, Güney Şelalesi'nde yaşanan çökmenin, şelalede meydana gelen çatlaklara dolan suyun yol açtığı basınçtan kaynaklandığının tahmin edildiğini belirtirken, bölgedeki suda kalsiyum karbonat yoğunluğunun fazla olduğunu ve akış sırasında bu kimyasalların yüzeye yapışarak genç travertenlerin oluşumunu sağladığını bildirdi. Kumsar, yüzeydeki sertleşmeyle kütle ağırlığının da arttığını ifade etti.

Kaynak: İHA