Spiker Seyitoğlu:“Siyasetçilerimizi Şiveli Bir Dille Konuşurken Görmek İstemiyoruz”

Eğitimci-Spiker Enver Seyitoğlu, siyasetle uğraşanların düzgün konuşması gerektiğini vurgulayarak, “Siyasetçilerimizi, meclisimizi, şiveli bir dille konuşurken görmek istemiyoruz” dedi.

Spiker Seyitoğlu:“Siyasetçilerimizi Şiveli Bir Dille Konuşurken Görmek İstemiyoruz”
Marmara Belediyeler Birliği tarafından “Sunuş ve Hitabet Teknikleri” konulu panel düzenlendi.

Eğitimci-Spiker Enver Seyitoğlu tarafından verilen panelde, birileriyle konuşurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, düzgün konuşma teknikleri, beden dilinin kullanılması gibi konular ele alındı.

Konuşmasında Eğitimci-Spiker Enver Seyitoğlu karşı taraftaki insanları etkileyebilmek için 5N1K kuralına göre konuşulmaları gerektiğini söyledi.

Seyitoğlu, konu hakkında da yeteri derece de bilgisi olmayan insanların konuşmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çoğu insanın anlamayarak konuştuğunu söyleyen Seyitoğlu, “Bilgi sahibi olmadığınız zaman birçok soru işaretleri kafanızda büyüyor. Bunun sonucunda da bu soruları yok etmek için 2 saatlik bir seminer verdik. Ama muvafık olmadığınız konularda da sunum yapmayacaksınız. En azından size bir şey sorulduğunda ya da sizi kürsüye davet ettiklerinde ben bu konuya tam olarak vakıf değilim. Ancak bu konunun böyle olduğunu zannediyorum dersiniz. Konuya hâkimseniz de fon diksiyon kurallarına uymamız lazım” dedi.

“SADECE KRAVATLA YA DA TAKIM ELBİSEYLE OLMUYOR BU İŞLER”
“Siyasetçilerin iletişimi düzgün değil” diyen Enver Seyitoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Siyasetçilerimizi, meclisimizi öyle görmek hiç de iyi bir şey değil. Gürültü patırtıyla, bağırmakla çağırmakla bir meseleyi ne halka anlatırsınız ne siyasi partilere ne de hitap ettiğiniz kişilere anlatırsınız. Çünkü bağırmakla bu iş olmaz. Sonuçta keskin sirke küpüne zarardır derler. Bu işin usulü, sonucu neyse muhalifte olsanız, o görüşe karşıda olsanız ustalıkla muhalefetinizi nitelikli yapacaksınız. Fikirlerinizi, düşüncelerinizi duygularınızı doğal olacaksınız. Katıksız anlatacaksınız. Karşı tarafta ister kabul eder ister kabul etmez. Ama bir saygı çerçevesinde olmalılardır. Bu yüzden siyasetçilerin konuşmasını hiç iyi bulmuyorum.”
Siyasetle uğraşanların konuşmasına çok dikkat etmesi gerektiğini de söyleyen Enver Seyitoğlu, “Siyasilerimizin çoğunda yani gerek hükümette olsa gerek muhalefette olsun kötü konuşma yakışmıyor. Şive ve ağız dediğimiz hadise bizim alt kültürümüzde vardır. Bu da çok güzel bir şeydir. Güzel bir Türkçe kullanmaları gerekiyor. Sonuçta onlar bizim vekilimiz. Sadece kravata takım elbiseyle olmuyor bu işler” diye konuştu.

Konuşmaların ardından panel, soru cevap şeklinde devam etti.
Kaynak: İHA