'Sessiz Katil' Hipertansiyon

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, Türkiye'de her 3-5 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çekerek, tedavi edilebilir bir hastalık olan hipertansiyonun erken fark edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

'Sessiz Katil' Hipertansiyon
"Hipertansiyon kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Türkiye’de her 3-5 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır" diyen Doç. Dr. Tözün, "Kan basıncının normalden fazla olması başta kalp, beyin, böbrekler, atardamar ve gözler olmak üzere vücutta birçok organı etkiler. Hipertansiyon bu organlarda kalıcı sakatlık ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Tedavi edilebilir bir hastalık olan hipertansiyonun erken fark edilmesinin, son derece önemli olduğunu belirten Tözün, kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almaları gerektiğini söyledi.

Tözün, "Kan basıncı yükselmesi çoğu zaman hastada bir belirtiye sebep olmadığı için hipertansiyon 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Hipertansiyon hastalarının yarıdan fazlası hastalığının farkında değildir. Farkında olup ilaç kullananların ise yarısının kan basınçları kontrol altında değildir. Genelde olumsuz sonuçlar hipertansiyon konusundaki bilgi eksikliğine bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Tözün, hipertansiyondan korunmanın yolları hakkında ise şu önerilerde bulundu:
"Fazla kilolardan kaçının. Fazla kilo hipertansiyon ve kronik hastalık risklerini artırır. Şişmanların yaklaşık yüzde 40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Beden Kitle İndeksi'nin 25 kg/m2'yi, bel çevresinin kadınlarda 80 santim, erkeklerde 94 santimi geçmemesine dikkat edin. Dengeli ve sağlıklı beslenin. Tuzdan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. En sık rastlanan ikincil hipertansiyon nedeninin fazla tuz tüketimi olduğunu unutmayın. Yeterli miktarda su için (günde 8-10 bardak). Stres ile başa çıkmayı öğrenin. Fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin. Düzenli yapılan egzersiz vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar. Stresi denetlemeye yardımcı olur. Böylece tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlar. Sigara içmeyin. Sigara yüksek tansiyona sebep olduğu gibi, kalp ve damarlarınıza yeteri kadar oksijen gitmesini azaltarak kalp krizi geçirme riskinizi iki katına çıkarır. Alkol tüketiminden kaçınınız. Tansiyonunuz yüksekse ilaçlarınızı düzenli almayı unutmayınız. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uyunuz."
Kaynak: İHA