Esogü’de ‘19 Mayıs’tan Lozan’a Giden Yol’ Konferansı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) tarafından Lozan Antlaşması’nın 90. yılı dolayısıyla ‘19 Mayıs’tan Lozan’a Giden Yol’ konulu konferans düzenlendi.

Esogü’de ‘19 Mayıs’tan Lozan’a Giden Yol’ Konferansı
ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki konferansa, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Ateş konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Ateş konuşmasında, Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs 1919’dan Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923’e kadar olan sürecin önemli kırılma noktalarına değinerek, bu sürecin ne anlama geldiğini ve hangi safhalardan geçtiğini anlattı. 19 Mayıs 1919 sonrası sürecin, Mondros Mütarekesi sonrasında 1. Dünya Savaşı mağlubu Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları üzerinde yeni bir mücadelenin yaşandığı bir dönem olduğunu belirten, Ateş bu sürecin; zeki ve tarihi fevkalade iyi bilen bir siyasi deha olan Mustafa Kemal ve arkadaşlarının galibiyetinin belgesi olan Lozan Antlaşması ile sonlandığını hatırlattı. Lozan Antlaşması’nın, bazı ekonomik ve politik çözümsüzlükler bırakmasına rağmen sonuçta bir müzakere ve uzlaşma metni olduğunu da aktaran Prof. Dr. Nevin Ateş, antlaşma ile kapitülasyonların kaldırılmasının önemini vurguladı.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Nevin Ateş’e ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mesut Erşan tarafından katılım belgesi ve ESOGÜ Anı Tabağı takdim edildi.
Kaynak: İHA