Dünyanın İkinci Tam Panoramik Müzesi Bursa’ya Yapılıyor

Osmangazi Belediyesi, dünyanın ikinci tam panoramik müzesini Bursa'ya kazandırıyor.

' Panorama Bursa 1326' adlı müzeyle şehrin beylikten cihan devletine uzanan geçmişi üç boyutlu olarak gözler önüne serilecek.
Tarihi mirası koruyup gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdüren Osmangazi Belediyesi, bugüne kadar ayağa kaldırdığı 145 tarihi eser, kültür merkezi ve sosyal tesise bir yenisini daha ekliyor. Beylikten cihan devletine giden yolculuğun üç boyutlu resmedilerek anlatılacağı "Panorama Bursa 1326" adlı müzenin temellerini attıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Bu proje ile Osmangazi’nin ve Bursa’nın tarihi değerlerine sahip çıkmanın yanı sıra, klasik müze anlayışının da dışına çıkıldı. Hanlar bölgesine ve Hisar’a yakın olan panoramik müzenin yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret noktası olacağının altını çizen Dündar, "Özellikle sunacağı geniş otoparkı ve kolay ulaşım imkanı ile turist otobüslerinin il merkezindeki yaşattığı trafik kargaşasına son verilmiş olunacak. Hazırlanacak tarihi miras haritalarına göre hareket edecek olan turistler, tarihi mekanları gezerken bölge esnafından yapacağı alışveriş ile ticarete canlılık getirmiş olacak" dedi.

Panoramik müzenin tanıtımı için Almira Otel'de basın toplantısı yapan Başkan Mustafa Dündar, projenin danışmanlar kurulu üyeleri, sanatçılar ve belediye başkan yardımcıları ile birlikte gazetecilerin karşısına çıktı. Osmanlı'yı beylikten cihan hevletine taşıyan Bursa’nın köklü tarihini anlatmak, gerçek ihtişamı ile gözler önüne sermek için 4 yıldır çalıştıkları müze hakkında bilgi veren Başkan Dündar, “Dünyada 30 tane panoramik müze var. Ortalama 100 yıldır var olan panoramik müzelerden en önemlileri Osmanlı-Rus Savaşını anlatan Kırım Savaşı Panoraması, Waterloo Savaşı Müzesi, Napolyon'un Moskova Savaşı Panoraması, Plevne Müdafaası Panoraması ve Mesdag Panoraması'dır. Bizim hayata geçireceğimiz Panorama Bursa 1326, İstanbul’daki Fetih 1453 Panoramik Müzesi'nden sonra dünyadaki ikinci tam panoramik müzesi olacak" dedi.

Osmangazi Belediyesi tarafından Ebu İshak Mahallesi’nde hayata geçirilecek olan 'Panorama Bursa 1326' ile beylikten cihan devletine giden yolculuğu resmetmiş olacaklarının altını çizen Dündar, “Şu anda eskizleri yapılan müzemizin ana teması fetih günü olacak. 6 Nisan 1326 fetih anı bütün canlılığıyla resmedilecek. Panoramik müze 360 derece döndüğü için biz referans noktası olarak Saltanat Kapı’yı belirledik. Fethi gerçekleştiren Orhan Bey’in fetih anındaki durumu da panoramik müzede ayrıntılı olarak tasvir edilecek. Bursa’nın var oluşunun timsali olan değerlerimiz de panoramik müzede manevi anlamlarına uygun olarak kullanılacak. İnşallah 3 yıl sonra Bursa tarihi müzeye kavuşmuş olacak” diye konuştu.

OSMANGAZİ TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİSİ
Panorama Bursa 1326 için Ebu İshak Tarih ve Kültür Parkı’nda 2 bin 500 metrekarelik alanı kamulaştırdıklarını ifade eden Başkan Mustafa Dündar, bugüne kadar 10 milyon lira kaynak kullandıklarını söyledi.

Dündar, “Sanat çalışmaları ve mimari uygulamaları ile birlikte toplam 20 milyon lira gibi çok ciddi bir rakama hayata geçireceğimiz müzede Bursa’nın önemli değerleri olan Cilimboz deresi, Pınarbaşı suyu, Gökdere gibi yerler de panoramik olarak resmedilecek. Müzede yer alacak 16 tabloda da beylikten cihan devletine uzanan süreç resmedilecek. Bursa’da kabri bulunan padişahların dönemlerine ait eserler ve bilgiler tablolarla anlatılacak. Balmumu heykelleri müzeye ayrı bir renk katacak. Bursa panoramasına koyacağımız bazı figürlerle de dönemin ekonomik ve sosyal hayatı ile ilgili çağrışımlar yaptıracağız. Tarihimizi yansıtan, tarih şuuru aşılayan özelliği ile Panorama 1326 öğrencilerin mutlaka ziyaret edeceği bir eğitim merkezi olacak” dedi.

MANEVİ MİRASI AYAKTA TUTACAK PROJE
Panoramik müze ile Osmanlı’nın iki yönünü gün yüzüne taşıdıklarını, şehrin nasıl fethedildiği, nasıl bir mirasa sahip olduğunun gözler önüne serileceğini ifade den Başkan Dündar, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözüne göre idare edilen Osmanlı Devleti’nin bu hassasiyetini biz de müzemizde vurgulayacağız. Manevi mirası ayakta tutan Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somuncu Baba gibi şahsiyetlerin sözleri ve öğütleri müzemizde yer alacak. Tüm bu fotoğraflar birleştiğinde, fetih anı, Osmanlı’nın maddi ve manevi gücü, 1326 yılında Bursa, o dönemde halkın yaşayış tarzı gibi birbirini tamamlayan unsurlar sayesinde her gün gördüğümüz ve iç içe yaşadığımız eserlerin ne anlam taşıdığı üzerine kalıcı bir hafıza oluşacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA