Aydın Şoförler Odası’ndan İlginç Çalışma

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından Nisan ayında il merkezinde değişik noktalarda 3 gün süren istatistiki çalışma sonucu il genelindeki sürücülerin yüzde 63.5’inin hayatlarını hiçe saydığı ortaya çıktı.

Bilim ve iletişim çağında olmamıza rağmen, trafik kazaları sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarının yüzde 63.5’inin en basit ancak hayati kural olan emniyet kemeri ve kask takmamaktan kaynaklandığını belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “İnsanın kendi hayatını ilgilendiren bir konuya bu kadar duyarsız kalmasına anlam veremiyoruz” dedi.

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü ile trafik kazaları ve kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanma olaylarının önlenmesi için çalışma başlatan Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı ilginç bir çalışmaya imza attı. İldeki sürücülerin özellikle hayati önem taşıyan emniyet kemeri ve kask takmaları ile ilgili 3 gün şehrin değişik noktalarında çalışma yapan Şoförler Odası rastgele örnekleme yöntemi ile 391’i motosiklet 5291 araç sürücüsünü gözlemledi. Yapılan gözlemler sonucu 5 bin 291 sürücüden sadece 1727’sinin emniyet kemeri veya kask taktığı geri kalan 3 bin 564 kişinin kendi hayatını hiçe saydığı tespit edildi.

Oluşturulan verileri Aydın Emniyet Müdürlüğü ile de paylaşan Aydın Şoförler ve Otomobilciler odası Başkanı Semih Özmeriç, sürücülerin öncelikle kendi hayatlarına saygı duyması gerektiğini belirterek “Birçok medeniyete beşiklik etmiş olan ilimiz Aydın’da sürücülerin ve yolcularımızın bilinç seviyesini yükseltip, savaşlardan daha ağır kayıplar verdiğimiz trafik terörünün önüne geçmek amacıyla bir dizi çalışmalar başlattık. Trafik kazalarında meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarının en büyük sebeplerinden biri olan emniyet kemeri ve kask takma alışkanlığının ne kadar yaygın olduğunu görmek amacıyla yaptığımız çalışmadaki veriler hepimizi şaşırttı. Maalesef Aydın’da sürücülerimizin yüzde 63,5’i kendi hayatlarını bile hiçe sayıyor” dedi.

Açıklamasında uygulamanın detayları hakkında bilgi veren Başkan Semih Özmeriç, emniyet kemeri ve kask takmanın mutlaka alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Özmeriç; “24-25-26 Nisan 2013 tarihlerinde Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak, Doğu Gazi Bulvarı, Batı Gazi Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı, Kozdibi Kavşağı ve Denizli Bulvarı’nda odamız görevlilerince günün farklı saatlerinde sayım yaptık. Bu üç gün içerisinde saydığımız 4900 araçtan sadece 1568 sürücü emniyet kemeri takarken 3 bin 332 sürücünün ise emniyet kemeri takmadığı görüldü.

Yapılan istatistiki veriye göre sürücülerin yüzde 32’si emniyet kemeri takarken yüzde 68’i emniyet kemeri takmıyor. Öte yandan aynı günler içerisinde sayıma giren 391 motosiklet sürücüsünün 159’u kaskını takarken 232’sinin ise kask takmadığı görüldü.

Motosiklet sürücülerinin de yüzde 41’i kask takarken yüzde 59’unun kask takmadığını belirlendi” diye konuştu.

“BUNDAN SONRA PLAKAYA CEZA YAZILACAK”
Yeni sisteme göre radar uygulamalarının bundan sonra araç durdurulmadan plakaya ceza yazılarak da uygulanacağını belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, emniyet kemeri veya kask takmayan sürücülerin plakasına ceza uygulanacağını belirterek “Sürücülerimiz ve yolcularımız öncelikle kendi can güvenlikleri bakımından emniyet kemeri ve kask takmasını öneriyoruz. Sadece sürücüler değil arka koltuktaki yolcuların bile emniyet kemeri takması çok önemli. Vatandaşlarımız öncelikle can güvenlikleri daha sonra da cezaya maruz kalmamaları için emniyet kemeri ve kask takmayı alışkanlık haline getirsinler” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA