ÖSYM'nin İhalelerinde Yolsuzluk Tespit Edildi

ÖSYMnin 2004 ile 2010 yılları arasında yaptığı sınavları inceleyen beş kişilik bilirkişi heyeti, ihalelerde yolsuzluk tespit etti.

ÖSYM'nin İhalelerinde Yolsuzluk Tespit Edildi
Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, o dönemde kurumda çalışan 70 kişinin daha ifadesinin alınması için Emniyet 'e talimat verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kopya skandalı kapsamında 2004-2010 yılları arasında Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nde (ÖSYM) çalışan 70 kişinin daha ifadesine başvurulması için Emniyet 'e talimat verdi. Bunun üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü, aralarında ÖSYM yöneticilerinin de bulunduğu şüphelilerin ifadelerini almaya başladı. Maliye Bakanlığı ekiplerinin de bulunduğu beş kişilik bilirkişi heyeti, onlarca ihale dosyasını inceledi. ÖSS, ALES, ÜDS gibi sınavları kapsayan bu ihalelerden 20'sinde 157 milyon liralık yolsuzluk tespit edildi.

Bilirkişi Heyeti'nin raporunda, Prof. Dr. Ahmet Ünal Yarımağan'ın başkanlığı döneminde ÖSYM yönetiminin ihaleleri aynı şirkete verdiği ve başka firmaların ihaleye girmesinin engellendiği belirtildi. Ayrıca sınav soru kitapçıklarının anlaşmalı şirkete bastırıldığı, taşımanın aynı firma üzerinden yapıldığı vurgulandı.

20 İHALEDE YOLSUZLUK BULUNDU
Soruşturma kapsamında beş kişilik bilirkişi heyetinin, ÖSYM 'deki güvenlik zafiyeti, şüphelilerin hesap hareketleri ve usulsüzlüklerin yanı sıra kurum tarafından yapılan ihaleleri de ayrıntılı olarak incelediği ortaya çıktı. Dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünal Yarımağan 'ın görev yaptığı 2004-2010 yılları arasında yapılan onlarca sınav ihale dosyasını inceleyen ekipler, bu ihalelerden 20 'sinde önemli oranda yolsuzluk tespit etti.

Başsavcı Vekili Şadan Sakınan tarafından hazırlatılan raporda, yolsuzluğun rakamsal boyutunun 157 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Yolsuzluk tespit edilen sınav ihaleleri arasında Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Akademik Lisans Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) gösterildi. Raporda ayrıca ÖSYM yönetiminin belirlenen bütün sınav ihalesini aynı şirkete verdiği, ihaleye dışarıdan başka firmaların girmemesi için de özel prosedürler belirlediğine dikkat çekildi. Bu kapsamda sınav soru kitapçıklarının anlaşmalı şirkete bastırıldığının, taşımanın da aynı firma üzerinden yapılmasının bazı zafiyetleri beraberinde getirdiğinin altı çizildi.

TAPU KAYITLARI MERCEK ALTINDA
Bilirkişi heyetinin raporunun ardından savcı, aralarında dönemin ÖSYM Başkanı Yarımağan 'ın da bulunduğu yönetim kurulu üyelerinin tapu kayıtlarının incelenmesini istedi. Milli Emlak uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda, dönemin ÖSYM yönetiminin tapu kayıtlarında önemli oranda değişimlerin olduğu belirlendi. Öte yandan Savcı Şadan Sakınan, önceki gün Ankara Emniyet Müdürlüğü 'ne ihale yolsuzluğuna adı karışan 70 kişinin ismini gönderdi. Polis de belirlenen kişileri ifadelerini almak için emniyete davet etti. Şu ana kadar 30 kişinin ifade alma işlemi tamamlandı. Şüphelilere, “Neden ihaleye tek firma katılıyor?”, “İhaleyi üstlenen firmanın ÖSYM 'ye yaptığı ödemelerin bazı kişi hesapları üzerinden yapıldığı tespit edildi, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?”, “İhalelerden herhangi bir kazancınız oldu mu?”, “İhalelerin belirlenen bir firmaya verilmesi yönünde yönetimden bir talimat geldi mi?” gibi soruların sorulduğu öğrenildi. Cuma gününe kadar geri kalan 40 kişinin ifade alma işlemleri tamamlanacak. Daha sonra savcının uygun görmesi halinde bazı kişiler hakkında gözaltı kararı çıkarılacak.