Güzel Sanatlar Fakültesinden Görsel Sanatlar Sergisi ve Yarışmaları

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bahar şenlikleri kapsamında Görsel Sanatlar Sergisi ve yarışmalarına start verdi.

Güzel Sanatlar Fakültesinden Görsel Sanatlar Sergisi ve Yarışmaları
Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde yaşanan hain saldırı nedeniyle Erzurum Atatürk Üniversitesinde birçok eğlence programı iptal edildi. Bu nedenle şenliklerde sanatsal sergiler ve yarışmalar ön plana çıkıyor. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden 150 ve Güzel Sanatlar Lisesi ve diğer Fakülte öğrencilerinden yaklaşık 50 kişi birçok dalda hep yaptıkları eserleri sergilemek ve yapılacak yarışmalara katılmak için eserlerini hazırlamak üzere kolları sıvadı.

Düzenlenen organizasyon kapsamında resim yarışması ve sergisi, heykel yarışması ve resim sergisi, afiş tasarımı maskot yarışması ve sergisi, teship ve minyatür yarışması ve sergisi, halı ve kilim tasarımı yarışması ve sergisi, ebru resim yarışması ve sergisi, fotoğraf yarışması ve sergisi, kaligrafi yarışması ve sergisi, grafiti çalışmaları, gravür çalışması, dokuma çalışması, İp boyama gösterisi, raku seramik pişirimi, anı fotoğrafçılığı, ahşap heykel çalışması, metal heykel çalışması ve taş heykel çalışması sergileri ve yarışmaları yer alacak.

Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Sergisi ve yarışmaları sorumlusu Mustafa Küçükoğlu sergi ve yarışmalar hakkında, “Güzel Sanatlar Fakültesi, Güzel Sanatlar Lisesi ve Eğitim Fakültesinden katılan çok sayıda öğrenci resim yarışmasına katılmaktadır. Konu serbest olup tualleri Rektörlük karşılamakta, fırçalar ve boyalarda buna dahil. Öğrenciler kendi eskizlerini, kendi kompozisyonlarını aldıkları tecrübeyle resim yapıyorlar. Bunlar; açıkta, ağaçların altında, yol kenarlarında, izleyicinin geçtiği her alanda mutlaka resim şöleni görebilirsiniz. Yağmur yağdığında çadıra geçiyorlar, yağmur bittikten sonra tekrar dışarı çıkıyorlar. Kimisi Erzurum’la ilgili kimisi hayalindeki çalışmayı kimisi de o an gördüklerini resme aktarıyor. İran’da yüksek lisans yapan öğrencilerinde katılımı gerçekleşmektedir. Onlar da kendi sanatlarını icraa ediyorlar. Liton taşını oyarak biçim veriyorlar ve üzerine alçı sürerek daha farklı çalışmalar ortaya çıkartılmıştır. Ahşaptan kitap yapılmaktadır, kitapların üzerine felsefi düşünceler yazılacaktır. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yaptığı metal heykeller renklendirici yarışmaya katılacaktır. Metalden balık, çanta, çilek vb. heykeller yapılıyor. Bu çalışmada 200 öğrenci görev almaktadır. 15-20 öğrenci Eğitim Fakültesinden, 15-20 öğrenci Güzel Sanatlar Lisesinden katılmakta ama ağırlıklı olarak Güzel Sanatlar Fakültesinden katılım sağlamıştır, Latin alfabesi ile Kaligrafi Sanatı yapılmaktadır. Yumuşak ve eğilebilir bir malzemeden yapılan görüntüyü taşa aktarma sanatıdır. Türkiye’de de yüzyıllardır uygulanan Anadolu motifleri, değişik resimler, figürler hayvanlarla ilgili kompozisyonlar vardır. Grafik bölümünden olan öğrenciler grafik tasarım yapıyorlar önümüzdeki sene bahar şenlikleri ile ilgili olacaktır. Tasarım yarışmasına yönelik çalışmalar yapılıyor bu bir yarışma, bu yarışmada birinci olan arkadaşın tasarımı bir sonra ki seneye yapılacak olan şenliklerin afişi olarak kullanılacaktır.” diye konuştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Sobacı, “Tamamen farklı malzemeden yapan kişiye özel tasarımla tuval üzerine taşınır. Çok katmanlı ebru olarak adlandırılır. Kullanımı boyadır nano teknoloji ile üretilen boyalar kullanılır. Tuval üzerine uygulama yapılır. Bu sanatın izleyici önünde yapılması görselliğinin yanında hem zor hem güzeldir. Resim çıkarıldıktan sonra tuvale alma aşamasıyla resim sonlandırılır. Kullanılan fırçalarda farklıdır. Bu işi yapmak için sanat eğitimi almış olmak gerekir.” dedi.

Kaynak: İHA