Üzümcününün Dostu Akçay, Sarıgöl ve Alaşehir’deki Üzüm Üreticisini Yalnız Bırakmadı

Çarşamba günkü dolu yağışından zarar gören Alaşehir ve Sarıgöllü çiftçilerinin sorunlarıyla ilgili olarak Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP’li AKÇAY, Cuma günü de Alaşehir ve Sarıgöl’de dolu yağışından zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.

Üzümcününün Dostu Akçay, Sarıgöl ve Alaşehir’deki Üzüm Üreticisini Yalnız Bırakmadı
Çiftçilerin dolu ve benzeri afetlerden zarar görmemek için uzun vadeli dayanıklı örtüler kullanmak istediğini söyleyen AKÇAY, “Bu örtüler ortalama 7-8 yıl dayanmaktadır. Ancak bu örtülerin dekar başına maliyeti yaklaşık 8 bin liradır. Çiftçilerimize uzun vadeli dayanıklı örtüler konusunda hibe ve destekler verilmelidir.” dedi.

Üzüm üreticilerinin zararlarının karşılanmasını ve üzüm üreticilerinin kamu bankaları ve özel bankalarla birlikte Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının faizsiz ve uzun vadeli olarak ertelenmesini isteyen AKÇAY’ın TARSİM konusundaki çözüm önerileri ise oldukça dikkat çekiciydi. TARSİM sigorta fiyatlarının düşürülmesini isteyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Bazı çiftçilerimizin kullandıkları araziler tapusuzdur veya mülkiyeti mahkemeliktir. Bu nedenle çiftçilerimiz arazilerini sigortalamamaktadır. Zilliyet tespiti yöntemiyle araziyi kimin kullandığı tespit edilsin ve bu araziler TARSİM sigortası kapsamına dahil edilsin. TARSİM eksperi sigortalı arazilerde zarar tespiti yapmaktadır. Ancak çiftçilerimiz ile bu eksper arasında zararın boyutu yönünde anlaşmazlıklar olmaktadır. Bunun çözümü için her ilçenin Ziraat odası başkanı TARSİM zarar tespit heyetinde yer almalı, eksper ile birlikte zarar tespitinde bulunarak çiftçilerin haklarını savunmalıdır” dedi.

Dolu yağışından zarar gören Alaşehir ve Sarıgöl’deki üzüm üreticilerinin sorunlarını Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda gündeme getiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Çarşamba günü akşam saat 20:00 civarında Manisa’nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde aniden başlayan dolu yağışı nedeniyle Alaşehir’e bağlı Yeşilyurt, Sobran, Subaşı, Üzümlü, Narlıdere, Delemenler, Hacıaliler, Badınca köyleriyle, Sarıgöl Merkez ve Sarıgöl’ün Sığırtmaçlı, Tırazlar, Çimentepe, Çanakçı, Bağlıca ve Bahadırlar köylerindeki üzüm bağlarında yüzde 90 hatta yüzde 100’e varan zararlar meydana gelmiştir. Üzüm salkımları yerlere serilmiş, asma filizleri kırılmış ve bağların bulunduğu araziler göle dönmüştür ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle pek çok bağcı da sigorta yaptıramadığı için zararları da maalesef artık katlanamaz boyuta gelmiştir. Bu dolunun verdiği zarar maalesef gelecek yıllara da sirayet edecektir. Çünkü kırılan filizler maalesef gelecek yıl da ürün vermiyor. Bu nedenle, bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve sıkıntılarının da bir an evvel giderilmesini temenni ve Hükûmetten talep ediyorum.” dedi.

AKÇAY, Dolu yağışından zarar gören Sarıgöl’deki üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.

Cuma günü Sarıgöl’e gelen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Milliyetçi Hareket Partisi Sarıgöl ilçe Başkanı Necati Selçuk ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Sarıgöl Kaymakamını ziyaret ederek Sarıgöl’deki dolu felaketi hakkında bilgi aldı. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, daha sonra Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ve MHP Sarıgöl ilçe Başkanı Necati Selçuk ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte dolu yağışından yüzde 100 oranında hasar gören Tırazlar- Çimentepe-Sığırtmaçlı- Yeşiltepe bölgesindeki üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.

Sarıgöl’deki incelemeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Sarıgöl’de 8- 9 Mayıs tarihlerinde etkili olan dolu yağışından Sarıgöl Merkez Adaarası ve Kavakkırı Mevkii, Güneydamlar, Bahadırlar, Sığırtmaçlı, Doğuşlar, Yeşiltepe, Yukarıkoçaklar, Tırazlar, Çanakçı, Çimentepe, Bağlıca, Dindarlı, Alemşah ve Dadağlı köyleri büyük ölçüde zarar görmüştür. Sargöllü vatandaşlarımız böyle bir dolu yağışı görmediklerini ve üzüm bağlarının hiç bu kadar zarar görmediğini söylemektedir. Sarıgöl ilçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odasının tespitlerine göre bu köylerdeki yaklaşık 25.240 dekar arazi afetten yüzde 10 ile yüzde 100 arasında etkilenmiştir. 8-10 bin dönüm üzüm bağı yüzde yüz hasarlıdır. Sargöl’de 81 bin dekar alanda üzüm üretildiği düşünüldüğünde üzüm üretim alanlarının yaklaşık 30’u hasar görmüştür. Dolu yağışından etkilenen üzüm üreticisi sayısı ise 936 kişidir. Zararın büyük oranda gerçekleştiği Tırazlar- Çimentepe-Sığırtmaçlı- Yeşiltepe bölgesindeki bağların omacalarında üzüm ve yaprak dahi kalmamıştır. Dolu yağışından büyük oranda zarar gören bağlar yeniden budak yapamaz. Bu bağlardan bu yıl üzüm alınamayacağı gibi gelecek yıl üzüm alınması da zor görünmektedir. Doludan büyük oranda zarar gören bu bağlarda yeniden budama ve ilaçlama yapılmalıdır. Bu çiftçilerimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara borçları vardır. Öncelikle kamu bankaları ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmelidir. Yine aynı şekilde özel bankalara olan borçlar ertelenmelidir. Hasar gören bağların bir kısmı TARSİM sigortalası olmakla birlikte büyük bir çoğunluğu sigortasızdır. Çiftçilerimizin soğuk, don ve sezonda üzüm olgunlaştıktan sonra yağmurdan koruyan dayanaklı örtülü sisteme geçilmesi yönünde talepleri olmuştur. Şu anda kullanılan naylonlar iki yıllıktır. Hatta bazen bir yıl ancak dayanmaktadır. Uzun vadeli dayanıklı örtüler ortalama 7-8 yıl dayanmaktadır. Ancak bu örtülerin dekar başına maliyeti yaklaşık 8 bin liradır. Çiftçilerimize uzun vadeli dayanıklı örtüler konusunda hibe ve destekler verilmelidir. Ayrıca çiftçilerimiz TARSİM tarafından gelen zarar tespit esperinin gerçek zarar oranlarını yansıtmadığını söylemektedir. Bu uyuşmazlıkları gidermek açısından her ilçenin Ziraat Odası Başkanları TARSİM’in hasar tespit eksper heyetinin doğal üyesi olarak çiftçilerin hakkını savunmalıdır. Buna yönelik kanuni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.

AKÇAY, ALAŞAHİR’DE DOLUDAN ZARAR GÖREN ÜZÜM BAĞLARINDA İNCELEMELERDE BULUNDU
MHP’li AKÇAY daha sonra Alaşehir’e gelerek Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban’ı ve MHP Alaşehir ilçe Başkanı Akif Geylan’ı ziyaret ederek Alaşehir’deki dolu yağışından zarar gören köyler hakkında bilgi aldı. Belediye ziyaretinden sonra gelerek Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, MHP Alaşehir ilçe Başkanı Akif Geylan, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ve partililerle birlikte Alaşehir’e bağlı Subaşı ve Sobran köylerine giderek dolu yağışından zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu. Sobran Köyü Muhtarı İsa Dündar, ‘ bizim köyümüzdeki arazilerden bir kısmı tapusuz olduğu için sigorta yaptıramıyoruz.’ dedi.

Bir köylünün de “ Üç köye bundan yaklaşık 5 yıl önce ziraat mühendisi atandı. Ancak bu ziraat mühendisi bu zamana köyümüze bir kez geldi. Onda da slayt gösterisi yapıp size sertifika vereceğim dedi.

Para topladı, ancak hala birçoğumuzun sertifikasını vermedi diye yanması üzerine söz alan MHP Manisa Milletvekili AKÇAY, “ Buraya gelmeden önce Belediye Başkanızım Gökhan Karaçoban ve İlçe Başkanımız Akif Geylan köyünüz ile ilgili olarak bizleri bilgilendirdi. Sobran Köyündeki yaklaşık 3500 dekar arazinin 1500 dekarının 1946 yılından beri mahkemelik olduğunu bu yüzden çiftçilerimizin sigorta yaptıramadıklarını söylediler. Bilindiği gibi tapusu olmayan çiftçilerimiz çiftçi kayıt sistemine üye olamıyor. Çiftçi kayıt sistemine üye olmayan çiftçilerimiz de TARSİM sigortası yaptıramıyor. Benim buradan hükümet yetkililerine bir teklifim var. TARSİM sigorta ücretleri çok yüksektir. Öncelikle TARSİM ücretleri düşürülmelidir. Zililyet tespiti yapılsın. Eğer çiftçimiz o arazide tarım yapıyor ise tapusu olmasa dahi bu çitçimiz kullandığı araziyi TARSİM’e sigortalabilsin. Hükümet yetkililerini Sarıgöl ve Alaşehirli üzüm üreticilerine sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.

Kaynak: İHA