Tedavisi Tamamlanan Bir Şahin Doğaya Bırakıldı

Burdur'da "Dünya Göçmen Kuşlar Günü" kapsamında ilköğretim okulu öğrencileri teleskopla kuş gözlemi yaptı, tedavisi tamamlanan bir şahin doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesince, Ağlasun Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencileri, merkeze bağlı Yazıköy, Yarıköy ve Kumluca köylerine götürüldü. Burada teleskop ve dürbünle kuş gözlemi yapan öğrencilere Burdur Gölü çevresinde yaşayan göçmen kuşlar hakkında bilgi verildi, kuşların yaşam ve beslenme alanları tanıtıldı.

Öğrenciler, daha sonra Karakent köyünde bulunan Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezine götürüldü. Burada tedavileri süren yaban hayvanlarını inceleyen öğrencilere doğal yaşam hakkında sunum yapıldı.

Yaralı halde bulunduktan sonra merkezde tedavisi yapılan bir şahin de doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinlikte çocuklara leylek, kırlangıç ve daha pek çok kuş türü hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Çocuklara, "canlılar için suyun ne kadar önemli olduğunu ve göçmen kuşların yaşam alanlarının korunması gerektiğini" anlattıklarını belirten Yılmaz, "İnsan yaşamında önemli bir yere sahip göçmen kuşlar amblemlerde, kültür, sanat, edebiyat, tarih, müzik, dans ve mitoloji gibi pek çok alanda yer almaktadır. İnsan yaşamında bu kadar geniş yer tutan göçmen kuşlar, aynı zamanda insan faaliyetlerinden en olumsuz etkilenen canlı grupları arasında yer almaktadır" dedi.

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ise yaklaşık 2 ay önce doğada yaralı halde bulunan ve tedavisi yapılan şahini doğaya bıraktıklarını kaydetti.

Son 8 yılda doğada yaralı ya da zehirlenmiş halde bulunan 366 kuşun tedavi edilerek doğaya bırakıldığını anlatan Sarıca, "Bu yıl doğaya en fazla leylek ve şahin salındı. Son yıllarda doğada hastalanmış, yaralanan ya da zehirlenmiş halde bulunan yaban hayvanlarının sayısında artış var" diye konuştu.

Öğrencilerden Nurullah Altındal da teleskopla bakarak kuş türlerini öğrendiklerini, geziden memnun olduğunu dile getirdi.

Muhabir: Gökmen Yüce

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA