“osmanlıdan Günümüze Türk İktisat Düşüncesi “ Konferansı

“Türk İktisat Düşüncesi: Osmanlı’dan Günümüze” Konferansında Osmanlı’dan Günümüze Türk İktisat Düşüncesi anlatıldı.

“osmanlıdan Günümüze Türk İktisat Düşüncesi “ Konferansı
Malatya İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk İktisat Düşüncesi: Osmanlı’dan Günümüze” başlıklı konferansta Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar konuştu.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Sayar, bu topraklarda bin yıllık bir serüvenimiz olduğunu ifade ederek, “Türklerin 1071 ile Anadolu’ya girişi ve 10 yıllık bir sürecin sonunda 1081’de Üsküdar’a bakışı söz konusudur” dedi.

“Bu topraklarda kalmak kolay bir iş değildir”diyen Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Moğol istilasının yaşandığı dönemleri izah ederek hem ruhi hem de ekonomik olumsuzluklardan bahsetti. Hz Mevlana’nın Mesnevi’yi o dönemlerde kaleme aldığını belirten Sayar, “Sözü edilen zamanlarda ‘devlet dinin içinde ve üzerinde olmalıdır’ görüşü Türkler tarafından benimsenmiştir” dedi.

Anadolu’da o dönem içerisinde başlayan bölünme ve ortaya çıkan Türk Beyliklerinden bahseden Prof. Dr. Sayar, “Bu durum, vahdet sonucuna, Osmanlı ile ulaşmıştır. Osmanlı Devleti diğer beylikler ile değil, Bizans ile savaşmıştır, dolayısıyla birçok farklı bilgi edinmiştir” dedi

Sayar, “1300 yılında bir Cuma günü Söğüt Karacahisar’da Osman Bey adına, Osmanlıların Kurtuluş Beyannamesi hutbe ile irat edilmiştir. Hutbe okunması Türk-İslam geleneğinde şarttır. İkincisi de devlet-millet adına sikke kesilmesidir. Bu iki durumun mutlaka olması gerekir”ifadelerini kullandı.

Lozan Antlaşması ve devam eden süreçteki dünyanın içine düştüğü ekonomik buhranla ilgili açıklamalar da yapan Sayar, günümüze değin yaşanan badireleri, Demokrat Parti dönemini ve sonrasını, döneme dair verdiği örneklerle izah etti.

Konferans, dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.
Kaynak: İHA