Hakkari'nin Çukurca İlçesine Bağlı Kazan Vadisi, Çözüm Süreci Kapsamında Ziyarete Açıldı

Hakkari'deki çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, Çukurca ilçesindeki Kazan Vadisi ile çevredeki yayla ve köylerde incelemede bulundu.

Bölgede uzun yıllar devam eden terör olayları nedeniyle çatışma ve operasyonların merkezinde bulunan Çukurca'ya yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Kazan Vadisi, çözüm süreci ile ziyarete açıldı.

Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesiyle ilgili gelişmeleri takip etmek üzere Kazan Vadisi'ne giden BDP'li Çukurca Belediye Başkanı Hıdır Demiroğlu ile İnsan Hakları Derneği Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, Van-Hakkari Tabip Odası Hakkari Temsilcisi Abdulmüttalip Karaaslan ve Hakkari Baro Temsilcisi Erol Çalı'dan oluşan heyet, bölgede inceleme yapıp köylülerle görüştü.

İHD Hakkari Şube Başkanı Akbulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin ardından ülkede güzel ve önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, bu kapsamda da yıllarca çatışma ve operasyonlarla adı anılan Kazan Vadisi'nde ve çevre köylerde incelemede bulunduklarını söyledi.

Sürecin, bu şekilde devam etmesi gerektiğini belirten Akbulut, görüştükleri köylülerin de süreçten memnun olduklarını kendilerine ilettiğini ifade etti.

Baro temsilcisi Çalı ise 43 yaşında olduğunu ve ilk kez Kazan Vadisi ile Han Yaylası'na geldiğini bildirerek, daha önce büyüklerinden dinlediği yerleri gezip görmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Uzun yıllar Kazan Vadisi'ni ve Han Yaylası'nı görmek istediğini ancak bölgedeki olaylar nedeniyle bunu hiçbir zaman gerçekleştiremediğini anlatan Çalı, çözüm sürecinin ardından sağlanan barış ortamı ile herkesi bölgeyi görmeye davet etti.

Köylüler ise yaklaşık 30 yıldan bu yana yasaklı olan yerlerin, barışın sağlanmasıyla başta tarım ve hayvancılık olmak üzere her türlü faaliyete açıldığına değinerek, sürecin en çok kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Muhabir: Mehmet Dayan

Yayıncı: Levent Harman
Kaynak: AA