Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Malatya'da Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ya da fiili müdahalelere asla toleransları olmayacağını söyledi.

Malatya Valiliğini ziyaret eden Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesinin karaciğer naklinde yakaladığı Avrupa ve dünya çapındaki başarıların, sadece Malatya'nın değil, Türkiye'nin sağlık alanında geldiği bir marka değerin göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, kendi vatandaşının yanı sıra bölge insanına da marka değeri olan sağlık hizmeti sunma yolculuğu başlattığını vurgulayan Müezzinoğlu, Malatya'nın da bu alanda öncü illerden biri olacağına inandığını belirtti.

Sağlık alanında hekim açığı sorununun ileriki 4-5 yılın problemi gibi göründüğünü ifade eden Müezzinoğlu, "Pratisyen veya uzman hekim konusunda ülkemiz ne yazık ki bir darboğazdan geçiyor. 4-5 yıl sonra ilave gelmeler başlayacak ama önümüzdeki 4-5 yılda fiziki mekanlarımızı yapacağız, teknolojik altyapılarımızı çok daha güçlü hale getireceğiz ama ne yazık ki yetişmiş uzman sayımızda ciddi bir açığımız var. İnşallah üniversitelerimizin ve fakültelerimizin güçlü dinamikleriyle o açığımızı da hızla kapatacağız ki biz 2023'te ülkemizi çok farklı boyuta taşıyalım" diye konuştu.

-Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet-

Bir gazetecinin, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara "acil durumlar dışında hizmet verilmeyeceği" yönünde basında birtakım haberler yer aldığını belirtmesi üzerine Müezzinoğlu, vatandaşların en çaresiz anında ve zor gününde kendisini, evladını, annesini ve eşini teslim edebileceği kamuda tek bir muhatap makam bulunduğunu, onun da hekimler olduğunu kaydetti.

Vatandaşların, hekimlere, sağlık çalışanlarına sahip çıkmasının ve onu kendi evladı gibi korumasının birinci öncelik olması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Yoksa bizim hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı korkutarak, rencide ederek güçlü bir sağlık hizmeti alma şansımız azalır" dedi.

Bakanlık olarak, topluma güçlü sağlık hizmetini ancak hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarıyla verebileceklerini belirten Müezzinoğlu, onları korumanın, öz güvenlerini geliştirmenin kendilerinin başlıca sorumlulukları arasında bulunduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Hekimimize veya sağlık çalışanımıza sözlü ya da fiili müdahalelere asla toleransımız olmayacaktır. Buna müdahaleyi yalnız hukuk ya da emniyet değil, oradaki vatandaşlarımız da yapmalı. Hekime ve sağlık çalışanına sahip çıkmalı ki orada hizmet aksamasın. Bugün bir terörist yaralı olarak getirildiğinde bakmak durumundayız. Niye- Bize bir insan geliyor ve o insanı tedavi etmek gerekiyor. Onun suçlu olup olmadığına değil, bize ihtiyacı olup olmadığına bakarız. Bize şiddet uygulayana da kendi canımız, yakınımız gibi bakarız, mesleki etik anlamda görevimizi yaparız ama şiddetle ilgili müeyyidelerin de en ağır şekilde uygulanmasını da arzu ederiz, bunun hukuki zeminini de hazırlarız. Dolayısıyla 'sağlıkta şiddet uygulayana tedavi hizmeti verilmeyecek' kısmında bizim öyle bir bakışımız, hekimlik mesleğinin öyle bir bakışının olması çok doğru değil. Bunu da çalışmalarımız arasında bu şekilde değil, tam aksine, biz her halükarda, hakaret de etse, yanlış da yapsa, tedbirlerin alınmasını isteriz ama onun tedavisini yapmak bizim mesleki görevimiz ve sorumluluğumuzdur."

Bakanlığın bu konuda çalışmasının hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, İçişleri ve Adalet bakanlıklarıyla yoğun çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Çalışmanın netleşmiş ve kararları olgunlaştırılmış bir süreçte olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulunun gündemine getirecekleri çalışmanın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisinde ele alınacağını ifade etti.

Müezzinoğlu, "İnşallah bu dönem bitmeden de yasalaştırmaya çalışıyoruz. Sağlık çalışanına şiddet uygulamalarına toleransımız asla olmayacak. Bunun cezasını emniyet, hukuk çerçevesinde vereceğiz ama cezayı verme hekimin ya da sağlık çalışanının değildir. Biz hizmeti en iyi şekilde yapmak zorundayız" ifadesini kullandı.

Bu arada, Müezzinoğlu, valilik girişinde Ahmet Dinler adlı vatandaşın sağlık sorunlarıyla ilgili talebini dinledi. Müezzinoğlu, Dinler'in tedavisi için gerekenin yapılması talimatını verdi.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA