Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın tüm dünyada işçinin, memurun, emeğin ve emekçinin günü olduğunu belirterek, "1 Mayıs'ın prangalardan kurtarılarak resmi tatil ilan edilmesinde, demokrasinin her şeyden üstün tutulması anlayışı vardır. 1 Mayıs, asıl anlamını işçinin, emekçinin alın terinin karşılığını almasıyla kazanır" ifadesini kullandı.

Çelik, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak, bugünün emeğin, alın terinin, dayanışmanın, kaynaşmanın, kucaklaşmanın günü, yüzyıllar süren ve birçok acılara göğüs geren hak arama mücadelesinin sembolü olduğunu belirtti.

1 Mayıs'ın, dünyanın dört bir yanında emekçileri aynı duygular etrafında buluşturan, aynı acıların aynı sevinçlerin etrafında kenetleyen ortak dilin adı olduğunu vurgulayan Çelik, mesajında şunları kaydetti:

"Ne yazık ki dünyanın bugün ulaştığı gelişmişlik düzeyinin mimarı olan insan, çoğu zaman adeta ruhsuz bir makineyle eşdeğer görülmüştür. 'Ne pahasına olursa olsun kalkınma ve kazanma' anlayışları, emeğin ve alın terinin sömürülmesi sonucunu doğurmuştur. Geçmişte bu anlayışlar, yıllarca üretim yöntemlerinin tek belirleyici unsuru haline geldi. İşte bütün bunların neticesinde, çalışma şartlarını daha insanı seviyelere çekmek için emeğin dayanışması ve sendikal hareketler doğdu.

Bunun neticesinde demokrasi ve insan hakları gibi evrensel değerler, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında ve endüstriyel ilişkilerde kendini göstermeye başladı.

İşte 1 Mayıs, çalışma hayatının daha demokratik bir yapıya kavuşması için verilen mücadelelerin neticesinde, tüm dünyada işçinin, memurun, emeğin ve emekçinin günü olmuştur. Yıllarca yasaklı kalan 1 Mayıs, 2009 yılında emek ve dayanışma günü olarak tatil ilan edildi. 1 Mayıs'ın prangalardan kurtarılarak resmi tatil ilan edilmesinde, demokrasinin her şeyden üstün tutulması anlayışı vardır. 1 Mayıs, asıl anlamını işçinin, emekçinin alın terinin karşılığını almasıyla kazanır."

-"Temel ilkemiz, sosyal diyalog ve işbirliğidir"-

Bakan Çelik, çalışma ve sosyal güvenlik alanında çağdaş, özgürlükçü, insan merkezli ve endüstriyel ilişkileri rahatlatan mevzuatları hayata geçirdiklerini ifade ederek, çağdaş İş Kanunu, norm ve standart birliği getiren Sosyal Güvenlik Reformu, tüm vatandaşları kapsayan genel sağlık sigortası, memurlara toplu sözleşme hakkı, müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasası, 12 Eylül'ün izlerini silen ve örgütlenmenin önünü açan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, İntibak Yasası, istihdam paketleri, mesleki eğitim, iş ve meslek danışmanları, işbaşı eğitimi, girişimcilik ve birçok çalışma programını uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Bu düzenlemelerin temel amacının işçisinden, memuruna, emeklisinden işverenine kadar her kesime daha kaliteli ve hak edilmiş bir çalışma hayatı koşulu sağlamak olduğunu vurgulayan Çelik, şimdi de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Alt İşverenlik gibi meseleleri yeniden ele aldıklarını ve en kısa zamanda çözüme kavuşturacaklarını belirtti.

"Çalışmalarımızdaki temel ilkemiz, sosyal diyalog ve işbirliğidir" ifadesini kullanan Çelik, mesajını şöyle tamamladı:

"Tüm çalışmalarımızda sosyal ortaklarımızla azami mutabakat sağlamayı temel ilke edindik. Çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü istismarcılara fırsat vermeden dostluk, sevgi ve barış içerisinde kutlamasını diliyorum. Türkiye tarihinde Sivas, Çorum, Başbağlar gibi kara bir leke olarak anılan, 1977 1 Mayıs'ında hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, ülkemizin hangi badireleri atlatarak çözüm sürecine geldiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Terör başta olmak üzere bu topraklarda kardeşliğin önüne hiçbir şeyin geçemeyeceğini belirterek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün barış ve güven içinde kutlanmasını diler, tüm çalışanlarımızı sevgi ve saygı ile selamlarım."

Muhabir: Kadir Karakuş

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA