1 Mayıs Brüksel'de Bayram Havasında Kutlanıyor

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Mayıs etkinlikleri herhangi bir gerginliğe sahne olmadan bayram havası içerisinde gerçekleşiyor.

Çok az sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu kutlamalarda çeşitli sol partilerin çadırları ziyaretçilere büroşürler dağıtıp bilgi verirken pek çok sayıda da yemek ve eğlence çadırlarıyla 1 Mayıs adeta festival havasında geçiyor.

Ziyaretçiler için yemek hazırlanan çadırlarda Belçika'da yaşayan Türklere de rastlamak mümkün. Türkiye'deki tüm işçilere selam gönderen gurbetçiler, Avrupa'daki çalışma ve iş şartlarının daha iyi olduğunu belirterek sendikal hakların daha iyi korunduğunu ifade ediyorlar

Kutlamaların yapıldığı meydanda bulunan Belçika'nın uzun yıllar bakanlık görevi de yapmış olan Türk kökenli ilk ve tek Belediye Başkanı Emir Kır ise günün anlam ve önemine ilişkin şöyle konuştu:
"Bugün Brüksel'deki kutlanan 1 Mayıs'ın ayrı bir yeri var. Belçika ve Avrupa'nın içinde bulunduğu kriz devam edecek, ekonomi stagnasyon dönemi yaşıyor bu böyle ilerleyecek dolayısıyla bugün hepimizin partiler ve sendikalar olarak vurguladığı gerçek aynı; işler önemli ve yeni iş sahaları açmamız lazım genç nesiller için. AB'nin bu kemer sıkma politkilarından vazgeçmesi lazım. Her yerde bütçeleri kısıtlayın diyorlar ama bununla bir yere gelinmiyor. Önemli olan iş sahaları açıp yatırım yapmak. 1 mayıs'ta bazı ülkelerde ve Türkiye'de olan olaylara üzülüyorum. Hiç kimsenin huzuru kaçırmaya hakkı yok. Emek gücünü satan insanların saygı görmesi lazım. Güvenlik birimleri sendikalar herkesin sorumluluğunu alması lazım. kimsenin bu bayramda sıkıntıya sebep olmasına izin verilmmeli. Bu herkesin bayramı. Biz ifade özgürlüğüne inanıyoruz. Brüksel'de meydan için kavga olmaz. İnsanlar görüşlerini arz edebilir. Ha bu meydanda arz etmiş ha öbür meydanda ama insanların seçmiş olduğu meydanlara da itiraz etmenin pek bir manası yok. Bana göre burada biraz insanların haykırışlarını izin verilmeli özellikle krizli dönemlerden geçerken. Sendikalar işçiler bazı taleplerde bulunabilirler. Bu demek değil ki yüzde 100 haklılar ama bunları en azından dinleyebilmemiz lazım. Demokrasinin en ii işlediği ülkelerde herkes karşı fikirleri kendi içine sindirebiliyor."
Kaynak: İHA