Kuzey İrak’taki Bölgesel Yönetim, Bağdat’ın Petrol Politikasını Eleştirdi

ABD’deki George Washington Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kürt Perspektifi: Irak, İran, Türkiye ve Ötesi' konulu konferansta konuşan K.

Irak Bölgesel Yönetimi yetkilileri, Bağdat’ın petrol politikasını kınadılar. Yetkililer, ayrıca Suriyeli muhaliflere, Suriyeli Kürtlerin haklarını koruması çağrısında bulundular.

K. Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin yardımcılarından Fuat Hüseyin açıklamasında, “Bağdat ile Bölgesel Yönetim arasındaki çatışma anayasal bir çatışma. Biz anayasayı olduğu gibi anlıyoruz. Fakat onlar anayasayı istedikleri gibi anlıyorlar” dedi.

Saddam dönemi sonrası Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Falah Bakir ise açıklamasında, “Biz bölgede sıfırdan başladık ve bugün bir günde 250 bin varilden fazla petrol çıkartabiliyoruz. Bağdat yönetimi herhangi bir ilerleme kaydetmezken biz Irak’ın hazinesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

K. Irak Bölgesel Yönetimi’nin ilk temsilcilerinden Kubat Talabani ise Merkezi yönetimin yaklaşımını kınayarak, “Bağdat’taki meslektaşlarımızın hidrokarbon yasası istemediği her yıl daha da net hale geliyor. Onlar hala Saddam’ın petrol politikasını kullanıyorlar. Aynı yaklaşım ekonomiyi yönetmeye devam ediyor” dedi.

Talabani aynı zamanda hükümetin politikalarındaki eksikliğin Bağdat’taki siyasi muhalefetten dolayı kaynaklandığını ifade ederek, eğer Maliki bu yaklaşıma devam ederse Bölgesel Yönetimin Maliki’nin politikasına tolerede bulunmayacağını belirtti.

Fuat Hüseyin ayrıca bölgede yeni bir diktatörü kabul etmeyeceklerini ifade ederek, “Bağdat’ta yeni bir diktatör olmasına kabul etmeyiz. Bizim için 2 seçim var. Eğer istersek ya daha önce olduğu gibi diktatörlüğe karşı savaş veririz eğer istemezsek Bağdat’taki diktatörlüğe karşı savaşmayız ki bunun anlamı da Irak’ın bölünmesi demektir. Fakat biz bunu istemiyoruz” dedi.

Hüseyin ayrıca Suriye’deki Kürt nüfusunun da ülkenin geleceği için bitkin olduğunu ifade ederek, “Bazı gruplar İslami bir devlet istiyor. Bazı gruplar Arap Ulusal Devleti istiyor. Bazıları ise demokratik bir devlet istiyor. Bu yüzden birleşik değiller. Kürtler için sadece Esad’a karşı olmak için değil aynı zamanda Suriye'nin geleceği hakkında net bir vizyona sahip olmakta önemlidir” dedi.

Kaynak: İHA