Pirinç Üreticileri: Denetimler Sıklaşırsa Çiftçinin Rekabet Gücü Artar (özel)

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, önceki gün İçel Limanı'ndan genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünün ithalat yoluyla piyasaya sokulmaya çalışıldığı iddiasının, çiftçiye zarar verdiğini söyledi.

Pirinç Üreticileri: Denetimler Sıklaşırsa Çiftçinin Rekabet Gücü Artar (özel)
İthalata karşı olmadıklarını belirten Özkurt, insan sağlığını düşünmeyen firmaların deşifre edilmesini istedi. Özentaş Gıda Çeltik Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Taşçı ise çiftçinin korunması için gümrüklerde daha hassas davranılması gerektiğine dikkat çekerek, "Denetimler aynı şekilde devam ederse kontrolsüz ürünler ülkemize giremez. Bunun sonucunda ürün kalitesiyle birlikte çiftçimizin rekabet gücü de artar." dedi.

İthal edilen GDO'lu pirincin piyasa sürülmeye çalışıldığı iddialarını değerlendiren Oda Başkanı Özkurt, bunun bugünün meselesi olmadığını bildirdi. Yakalanan ürünlerin tesadüf olmadığını savunan Özkurt, "Herhalde birilerinin hoşuna gitmediği için yakalanmış. Geçmişte de geliyordu, bugün de gelmeye devam ediyor. Hem insan sağlığına hem de çiftçiye zarar veren bir durum. İnsan sağlığını düşünmeyen firmaların deşifre edilmesinde fayda var. Her şey para değil, insan sağlığı daha önemli. Biz bu tür durumlara tamamen karşıyız. Maalesef ülkemize zaman zaman GDO'lu mısır, soya, pirinç ve başka ürünler de geliyor." şeklinde konuştu.

'BUNU KİŞİLER KATLİAM YAPMIŞ GİBİDİR' İthalata karşı olmadıklarına dikkat çeken Necati Özkurt, Türkiye'de iç piyasaya yetecek kadar üretim yapıldığını vurguladı. Yıllık hammadde olarak 900 bin ton çeltik üretildiği bilgisini veren Özkurt, "Ürün haline döndüğünde ise yüzde 45 fire veriliyor ve yaklaşık 550 bin ton ortaya çıkıyor. Türkiye'nin 100 bin ton ithalat ihtiyacı var. Bu da bir şekilde geliyor ancak şu anda 350 bin ton ithalat yapılıyor. Bu da iç piyasada üretilen ürüne ve dolayısıyla çiftçimize zarar veriyor. Pirinç ithalatı ağırlıklı olarak ABD, Hindistan ve Pakistan'dan yapılıyor." dedi.

Ülkeye GDO'lu ürünlerin sokulmasın "katliam" olarak değerlendiren Özkurt, şöyle devam etti: "Bunu yapan kişiler, kesinlikle katliam yapmış gibidir. Biyogüvenlik Yasası daha önce vardı, yem hammaddesi olarak kullanılmak üzere bazı ürünlerde iptal edildi. Bazı ürünlerde yem fiyatlarının önüne geçmek için böyle bir tedbir alınmıştı ancak tamamen delinmiş oldu."'BU YIL DENETİMLER SIKI TUTULUYOR' Özentaş Yönetim Kurulu Üyesi Taşçı ise devletin yerli üreticiye destek vermesi gerektiğini söyledi.

Üretici ve imalatçı bir firma olduklarını belirterek, "Çiftçi çok zor durumda. İthalat zaten yeterince belini büküyor. İthal mallara nazaran üretim maliyetlerimiz çok yüksek. Bundan sonra gümrüklerde daha hassas davranılması lazım. Ülkemize çok çeşitli mallar geliyor. Rusya, İtalya ve ABD'den ürün geliyor. Özellikle Rusya'dan çok yoğun. İtalya'dan gelen ürünlerde sıkıntı olacağını sanmıyorum, çünkü pirinç olarak geliyor. İnsan sağlığı ve çiftçiyi koruma Kollama adına denetimlerin daha titiz yapılması gerekiyor. Yerli ürünün biraz daha ön plana çıkarılması iyi olur." diye konuştu.

Devletin özellikle bu yıl denetimleri çok sıkı tuttuğuna işaret eden Furkan Taşçı, şöyle devam etti: "Bununla birlikte ülkemize gelen birçok ürün geri çevrildi. Belki önceki yıllarda biraz boşluk vardı. Sıkı denetimlerden dolayı bunlar şimdi günyüzüne çıkıyor. Denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Böyle olursa çiftçimiz korunmuş olacak. En önemlisi de halkımız, sağlıklı ürün tüketmiş olacak. "