Binlerce Milliyetçi Sırp,Hükümetin Kosova Politikasını Protesto Etti

Sırbistan hükümetinin Kosova politikasını protesto için gösteri düzenleyen "Dveri" isimli milliyetçi grup, hükümete Avrupa Birliği için Kosova'dan vazgeçememe uyarısında bulundu.

Brüksel tarafından masaya konulan ve imzalanması için Sırbistan'a salı gününe kadar müddet tanınan anlaşmanın imzalanmamasını talep eden protestocular, salı gününe kadar protestolarına devam edeceklerini bildirdi.

Milliyetçi grubun üyelerinden Vladan Glaşiç, yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın bir olduğunu, tek bir bayrağı bulunduğunu ve Kosova ya da başka bir bölgenin hiçbir zaman bölünüp ayrılamayacağını söyledi.

Glaşiç, Sırbistanlı Sırpların Kosovalı Sırplarla birlik olması gerektiğini kaydetti.

"Yetkililere mesajımız şudur; Eğer Brüksel'e hayır diyebilecekseniz, biz sizin yanınızdayız ve bize olan tüm borçlarınızı unutacağız" diyen Glaşiç, hükümetin Brüksel'in söylediklerini kabul ettiği takdirde işlerin daha da kötüye gideceğini savundu.

Belgrad'daki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen protestolara katılan binin üzerindeki Sırp milliyetçisi, "osova Sırbistan'ın kalbidir", "Rusya" ve "Putin" sloganları eşliğinde AB ve ABD'yi de protesto etti. Protestocuların üzerinde çetnik sembolleri bulunan bayraklar taşımaları dikkati çekti.

Protestocular aynı zamanda ellerinde taşıdıkları üzerinde "Brüksel'i değil halkını dinle", "Sırbistan'ı savunuyoruz" ve "Aç ve susuzuz" yazılı pankartlarla hükümete mesaj verdi.

Göstericiler, protestonun sonunda hükümete, AB ile ilişkileri sona erdirme çağrısında bulundu.

-Kosova ve Sırbistan başbakanları 8 kez görüştü-

AB'nin arabuluculuğunda geçen çarşamba günü 8'inci kez yapılan ve Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi arasındaki müzakerelerden istenilen sonuç çıkmamıştı.

Brüksel'de yaklaşık 13 saat süren müzakerelerin ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yaptığı açıklamada, "Masaya birçok öneri kondu. Taraflar arasındaki görüş ayrılığı çok az fakat derin. Şimdi her iki taraf geriye dönüp başkentleri ve çalışma arkadaşlarına danışacaklar, birkaç gün içinde kararlarını bana bildirecekler" demişti.

AB, üyelik müzakerelerine başlayabilmeleri için her iki ülkeden ilişkileri normalleştirmesi şartını karşılamalarını isterken, görüşmeler Kosova'daki Sırp azınlığın geleceğinde düğümleniyor. Sırbistan, tanımadığı Kosova yönetiminden Sırp azınlığa tam otonomi talep ediyor. Kosova ise böyle bir adımın ülkenin bölünmesiyle sonuçlanmasından endişe ediyor.
Kaynak: AA