Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Açıklaması

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin nükleer santral yapmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Hem de bir değil, 3 tanesini birden konuşmamız lazım" dedi.

Özdemir, Balıkesir Sanayi Odasında düzenlenen "Ekonomik Uygulamalar Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de nükleer santral kurulmasından korkulmaması gerektiğini söyledi.

Dünyada birinci ve ikinci nesil santrallerin tehlike saçtığını belirten Özdemir, "Bizim yapacaklarımız üçüncü nesil, yeni teknolojiyle yapılan, üç kat daha güvenli santraller. Hiç korkmayalım. Bunlara hiçbir şey olmaz. Ayrıca jeoloji olarak da en iyi bölgeler seçildi. Çernobil kazasında neler oldu, biliyorsunuz. Kuracağımız modern santrallerden korkmayalım. Coğrafyamızda bulunan nükleer santrallerden korkalım" diye konuştu.

Türkiye'de üretilen enerjinin 2023'e gelmeden yetersiz hale geleceğini savunan Özdemir, şöyle devam etti:

"AB ülkelerinin fert başına tükettiği enerji bizim iki katımız. Enerji tüketimi bir ülkenin refah seviyesinin yüksekliğini gösterir. 10 yıl sonra iki misli enerji tüketeceğimiz tahmin ediliyor. Nasıl karşılanacak bu enerji açığı- Tüm hidrolik santralleri yaptık, tüm kömürleri yaktık, tüm rüzgar türbinlerini kurduk, jeotermal enerjileri yaptık, güneş enerjisini de yaptık. Görüyoruz ki yine de açık var. Türkiye'de bunun tek çaresi var. Nükleer enerji yapmamız şart."

Özdemir, Bulgaristan, Ermenistan, İran gibi komşu ülkelerde nükleer enerji santralleri bulunduğunu vurgulayarak, "Nükleer santral yapmak mecburiyetindeyiz. Hem de bir değil, bugün 3 tanesini birden konuşmamız lazım. Bugünden konuşalım ki 2023'e yetişsin. Bu tarihe gelmeden Türkiye'de enerji sıkıntısı yaşanabilir. Onun için enerji yatırımları önemli" ifadesini kullandı.

Muhabir: Seyhan Kırıcı / Halil İbrahim Başer

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA