Gaziantep Büyükşehir, Pendik Belediyesi’ni Ağırladı

Son dönemlerde sanayinin yanında tarihi ve kültürel yönü ile de ön plana çıkan Gaziantep, Türkiye’nin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Gaziantep Büyükşehir, Pendik Belediyesi’ni Ağırladı
İstanbul’un Pendik Belediyesi Meclis Üyeleri’ni ağırlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, değişen ve gelişen Gaziantep’i anlattı. Zeugma Mozaik Müzesi Kültür ve Kongre Salonu’nda bir sinevizyon eşliğinde kentin değişimini Pendik Belediyesi Meclis Üyeleri’ne anlatan Güzelbey, Gaziantep’in 1980’li yıllarda başlayan sanayileşmesine vurgu yaptı.

Sanayi ve ticaret kenti Gaziantep’in daha modern bir kent olması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Güzelbey, “Etraf şehirdeki insanlar bu durumu fırsat bilerek Gaziantep’e geldiler. Her geçen sene nüfus oranı ile büyük bir artış gösteren kentte ister istemez bir takım sorunlarda beraberinde geliyor. Özellikle sosyal yaşam ve sokakta çalışan çocukların durumları bunların başında yer alıyordu. Biz belediye olarak bu alanda önemli çalışmalar ve projeler yaptık. İnsanlar arasında sosyal dengeyi sağlamak ve daha güzel bir yaşam sunmak için yerelden genele hizmet ağımızı genişleterek bir çok projeler yaptık” dedi.

2004 yılında kentte bir kampanya başlattıklarını ve bu çerçevede tarihi dokuların bir envanterini çıkardıklarını vurgulayan Başkan Güzelbey, “Gaziantep sanayi alanında çok iyi ama turizmden hat ettiği payı almıyordu. Biz de bu açıdan tarihi dokuları tek tek bulup restorasyonunu yaptık ve turizme kazandırdık. Müzeler, bilim merkezi, harikalar diyarı, su sporları, tarihi Antep evleri ve bakırcılar çarşısı gibi pek çok mekanlar ile turizm pastasında pay almaya başladık. Bu da Gaziantep’in son dönemlerde nasıl geliştiğini gözler önüne serdi” diye konuştu.

Gaziantep’i İspanya’nın Bilbao kentine benzeten Güzelbey, “Bilindiği gibi Bilbao kenti de bir sanayi kenti ve denizi yok. Ama orası da tarih ve müzeler yönü ile adını duyuran bir şehir oldu. Gaziantep’te deniz olmayan ancak kano ve kürek yarışlarının yapıldığı bir kenttir. Özellikle müzeler ve tarih dokusu ile gelişen bir kent oldu” şeklinde konuştu.

Tüm bu projeleri ve restorasyonları yaparken AB fonlarını iyi kullandıklarını ve birçoğunu AB paralarından karşıladıklarını işaret eden Güzelbey, bu açıdan belediyenin kaynaklarını iyi kullandıklarını açıkladı.

Tarih kültür yolu ile Gaziantep’in bir tarih kenti olmasının ne denli önemli olduğunu kente gelen insanların gördüğünü aktaran Güzelbey, bu doğrultuda kültür yolunu 5.5 km’den 12.5 km’ye çıkaracaklarını belirtti.

Gaziantep’te sadece tarihi dokuların yenilenmediğini ifade eden Başkan Asım Güzelbey, bunun yanında çarşıların, cadde ve sokaklar ile birlikte küçük esnafların da yenilendiğini söyledi.

Gaziantep’in aslında bir esnafın kenti olduğunu belirten Güzelbey, bu bağlamda kentin merkezinde esnafın yoğun olduğu cadde ve sokaklarda önemli değişiklikle yaparak buraları canlandırdıklarını kaydetti.

Profgram sonrası Başkan Güzelbey’e sunumları ve bilgileri için teşekkür eden Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Yaman, Pendik yapımı bir vazo ve tabak hediye etti.

30 kişilik grup ile Gaziantep’in tarihi ve turistik mekanlarını gün boyunca gezecek olan Pendik Belediyesi Meclis üyeleri, daha sonra Şanlıurfa’ya gidecek.
Kaynak: İHA