Niğde'nin Kaybolmaya Yüz Tutmuş Türküleri Belgesel Oldu

Niğde'nin kaybolmaya yüz tutmuş türkülerinin belgeseli yapıldı.

Müzik yapımcısı Ahmet Gülümser tarafından Niğde'nin kamuoyunda bilinen yada unutulmuş Niğde türkülerinin belgeseli hazırlandı.

Gülümser, basın toplantısında yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl içerisinde Niğdeye özgü kendine özel tavrı olan, yöreyi en iyi şekilde ifade eden toplam 10 türküden oluşan 47 dakikalık belgesel çektiklerini ifade etti.

Başta Niğde Bağları adlı türkünün asimile olmuş şekli ve orjinalinin yer aldığı belgeselde Bastım Asmanın Dalına Abaruh, Kostak Yörü Yörü, Sarı Yıldız, Adana'ya Bir Kız Geçti Gördünmü, Gesi Bağları gibi 10 adet türküye yer verildi.

Günümüzde birçok kültürel değerlerin yitirildiğini ve değişime uğradığını vurgulayan Gülümser, şunları kaydetti:

"Niğde'nin çok önemli kültürel değerlerinden olan Niğde türkülerinin asimile olduğunu fark ettim. Niğde türküleri günümüze kadar gelmiş veya bu güne kadar taşınmadan kaybolmuş. Kırşehir abdallarının etkisinde kalarak asimile olmuş. Bütün eski yaşayan kaynakları olabildiğince araştırarak buldum. Akademik müzik bilimcilerinden konu ile ilgili araştırma yaparak çok güzel sunum ve anlatım yaparak belgeseli tamamladım. Yarın Niğde Üniversitesinde belgeselin galasını yapacağız. Belgeselin adı henüz yok, Niğde bağları diye yola çıktık. Niğdemize hayırlı uğurlu olsun."

Belgeselde Niğde'li sanatçılardan Ali Ercan, Şinasi Yıldız, Ziya Özdağ, Sabri Özdağ, Cuma Özkan, Ayvazoğlu Mehmet, Ergül Akçam ve İbrahim Kaya yer aldı.

Niğde türkülerinin araştırılmasına yönelik sanatçı Musa Eroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Doç.Dr. Erol Parlak, Halk Bilimcisi Dr. Halil Atılgan, İTÜ Öğretim Görev Müzik Bölümü Erdoğan Eskimez ile İstanbul radyo sanatçılarından Mehmet Erenler, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konser Öğretim Görevlisi Hüseyin Koçak ve Halk Müziği Uzmanı Derlemeci İhsan Öztürk tarafından akademik destek verildi.

Muhabir: Betül Abbak

Yayıncı: İsmail İçer
Kaynak: AA