Besd-Bir: Türkiye'de Kişi Başı Beyaz Et Tüketimi 20,5 Kilogram

Türkiye'de kişi başına beyaz et tüketiminin 20,54 kilogram olduğu bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği(BESD-BİR) tarafından düzenlenen ‘2. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’ Antalya’da başladı.

24-28 Nisan tarihleri arasında Kremlin Palace Otel’de gerçekleştirilecek kongrenin açılışında Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan, BESD-Bir Başkanı Dr. Sait Koca’nın yanı sıra 900’e yakın yerli ve yabancı katılımcı bulundu. Kongrede çiftlikten sofraya beyaz et üretiminin tartışılacağı 22 oturum yapılacak, 65 konuşmacı yer alacak.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, dünyada ve Türkiye’de beyaz et üretiminin arttığını belirterek, 2000 yılında 68,6 milyon ton olan dünya beyaz et üretiminin 2012 yılında 103,5 milyon tona ulaştığını kaydetti.

Dünyadaki beyaz et üretiminin önemli bir kısmını piliç etinin oluşturduğunu ifade eden Koca, Türkiye’de ise 1990 yılında 162 bin 569 ton olan piliç eti üretiminin, 2012 yılında 1 milyon 707 bin tona yükseldiğini açıkladı.

Üretim artışına bağlı olarak tüketimde de artışlar gerçekleştiğini dile getiren Koca, 2012’de beyaz et tüketiminin toplam 20,54 kilograma kadar çıktığını belirtti.

HEDEF 29 KİLOGRAM
Türkiye’nin beyaz et üretimi ve tüketimi konusundaki hedeflerinden de bahseden Dr. Koca, “2025 yılında 3.3 milyon tonun üzerinde kanatlı et üretimi bekliyoruz. Bunun büyük kısmını da piliç etinin oluşturacak. Üretimdeki artışla birlikte kişi başına düşen beyaz et tüketimi de 29,71 kilogram seviyesine çıkması hedefleniyor.” diye konuştu.

Koca, tavukçuluğun Türkiye’de 1970’li yıllarda küçük aile şirketi şeklinde yapıldığını, yatırımların artması sonucu 2000’li yıllarda Avrupa ve dünya standartlarının yakaladığını kaydetti.

Koca, 2000-2012 yılları arasında dünyadaki kanatlı et üretimindeki artışın yüzde 50 civarında olduğunu, aynı dönemde Türkiye’deki artışın ise yüzde 150 şeklinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan da kongrenin hedefine değinerek, “Ülkemiz sektörüne yaraşır, üst düzey bilgi ve üretimle alakalı teknolojilerin, metotların geliştirildiği, üretildiği, tartışılabildiği, çözümlerin sunulduğu bir ortamı burada sağlamak ve buradan çıkan bilgilerle sektörün gelişimine daha çok katkıda bulunabilmek istiyoruz.” dedi.