Akil İnsanlar Dereköy’de Çiçeklerle Karşılandı

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölge Grubu üyeleri, Samsun programının son durağında 19 Mayıs ilçesi Dereköy beldesi Erenköy Mahallesi’ni ziyaret ettiler.

Akil İnsanlar Dereköy’de Çiçeklerle Karşılandı
Akil İnsanlar Heyeti Canik Kültür Merkezi ve DOSTDER ziyaretlerinin ardından Sinop’a gitmeden önce 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda Kars ve Batum’dan göç eden Kürtlerin yerleştiği ve daha sonra diğer etnik kökenlerinde yaşadığı Dereköy beldesindeki yaklaşık 12 etnik grubun bir arada yaşadığı Erenköy Mahallesi sakinlerini ziyaret ettiler.

Erenköy Mahallesi’ndeki vatandaşlar Akil İnsanları çiçeklerle karşıladılar. Daha sonra bir kahvehanede toplanan Akil İnsanlar burada vatandaşları dinlediler.

Akil İnsanlar Karadeniz Grubu Heyet Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, “Bu çözüm sürecinde terörü devre dışı bırakarak daha umutlu geleceklere ulaşma noktasında bir süreç başladı.

Bu süreçte aslında şimdiye birçok örneklerini gördüğümüz sürecin tekrardan tesis edilmesi gerekiyor. Samsun özel bir yer. Çünkü çok farklı kimliklerin olduğu bir yer” dedi.

Dereköy beldesi hakkında bilgi veren Dereköy Belediye Başkanı Ahmet Topal, “Şu anda 3 bin 200 nüfusa sahibiz. Yaklaşık 10-12 etnik grup ile bir aradayız. Bütün düğünlerde ve cenazelerde bir aradayız. Bu süreci hep beraber sıkıntılar yaşadık. Bir çocuğumuz askere gittiğinde hepimizin içi sızlıyordu. Çocuğumuzun askerliği ülkemizin batısına düştüğünde mutluyduk ama doğusuna düştüğünde hepimizde bir sıkıntı ve endişe vardı. Şu anda onlar kalktı. İnşallah bu süreç devam edecek ve başaracağız” diye konuştu.

Erenköy Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir ise, “Biz burada yıllardır kardeşçe yaşıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok. Ülkemizin huzura kavuşmasını isteriz” şeklinde konuştu.

Akil İnsanlar daha sonra Erenköy Mahallesi esnafını dinlediler. Akil İnsanlar, Erenköy Mahallesi esnafının çözüm sürecide destek verdiğini söylemesinin ardından Erenköy Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir’in evini ziyaret ettiler.

Muhtarın evi ziyaretinde aynı evde bulunan Türk ve Kürt kökenli olan bayanlar barıştan yana olduklarını söylediler. Erenköy Mahallesi ziyaretinin ardından Akil İnsanlar karayolu ile Sinop’a gittiler

Kaynak: İHA