Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilir Açıklama Yaptı

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Bilir, "AK Parti, başkanlık sistemi tercihinden yana oldu. Bu tercih, Amerikan başkanlık sistemi değil, Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi" dedi.

Bilir, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca Elazığ'da bir düğün salonunda düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konferansında yaptığı konuşmada, toplumun başkanlık sistemi konusunda bilgilenmesi ve sistem hakkındaki yanlış bilgilerin ortadan kaldırılması amacıyla bu toplantıların düzenlendiğini söyledi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının eskiden beri yapıldığını ifade eden Bilir, bu tartışmaların Turgut Özal döneminde güçlü şekilde yapıldığını belirtti.

Hiçbir ülkenin anayasasında "başkanlık sistemi" diye bir isimlendirme olmadığını kaydeden Bilir, "Siz, yasama ve yürütme ilişkilerini düzenlediğiniz an, hükümet sistemi tercihini yapmışsınız demektir. Yani yasama ve yürütmenin konuşulduğu zaman partiler, hükümet sistemiyle ilgili tercihlerini yapar. AK Parti, başkanlık sistemi tercihinden yana oldu. Bu tercih, Amerikan başkanlık sistemi değil, Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi" diye konuştu.

Parlamenter sistemin en büyük dezavantajlarından birinin siyasi istikrarsızlık olduğunu bunun da ekonomik istikrarsızlığı getirdiğini savunan Bilir, "Türkiye Cumhuriyeti'nde parlamenter sistem yerine başkanlık sistemi olsaydı, darbeler olmazdı. Çünkü 1980 darbesinin gerekçesine bakıyoruz, darbeyi yapanlar 'siyasi partilerin anlaşmazlığı' diyor. Buna benzer birçok örnek sayabiliriz" ifadesini kullandı.

Bilir, daha sonra, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Muhabir: Bestami Bodruk / Emrah Gökmen

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA