Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Ölen Güney Afrikalı Askerler İçin Tören

Geçen ay Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) Seleka isyancıları tarafından öldürülen, 13 Güney Afrikalı asker için idari başkent Pretoria’daki tören düzenlendi.

Swartkop Hava Üssü’ndeki törende konuşan Devlet Başkanı Jacop Zuma, “Askerlerimiz, Afrika barışı ve istikrarı uğruna kendilerini feda etti.” dedi.

Başkent Bangui'de saldırıya uğrayan askerlerden 27'sinin ise 9 saat süren çatışmanın ardından yaralı olarak kurtulmuştu.
Güney Afrika iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC), askerlerin OAC’de bulunmalarını desteklerken, ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA) ise yaşanan Son olayın ardından birliğin geri dönmesi konusunda hükümete çağrı yaptı.
Geçen yıl 200 askerini Bangui’ye gönderen Güney Afrika, beyazların ırkçı rejimine Son vererek 1994 yılında kurduğu yeni demokraside ilk kez bu denli bir askeri kayba uğradı.

Öte yandan ülkedeki bazı gazeteler Güney Afrika’nın OAC'de bulunma amacının askerleri eğitmek ve güvenliği sağlamaktan ziyade, ülkede bulunan altın ve elmas maden yatırımlarını korumak için görevlendirildiklerini iddia ediyor.
OAC’de Devlet Başkanı Francois Bozize ile anlaşamayınca başkenti ele geçiren isyancı Seleka grubu, Son 1 haftadır ülkede yönetimi elinde tutuyor.