Gül: Şehitliğimize Gösterdiğiniz İtinadan Dolayı Teşekkür Ederim

Resmi ziyaret için Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma'nın onurlarına verdiği akşam yemeğine katıldı.

Gül: Şehitliğimize Gösterdiğiniz İtinadan Dolayı Teşekkür Ederim
14. yüzyıldan kalma tarihi 'Blackheads' binasında verilen yemekte yapığı konuşmada Gül, "Türkiye ve Letonya, Avrupa’nın kuzey ve güney uçlarında yer alan ve Baltık Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan tarihi ticaret yolu üzerindeki iki ülkedir. Halklarımız, gücünü tarihten alan samimi dostluk hisleriyle birbirine bağlıdır." diye konuştu.

Letonya ile diplomatik ilişkilerimizin 1925 yılında kurulduğunu ve 1991 yılında kaldığı yerden devam ettiğini kaydeden Gül, "Siyasi ilişkilerimiz, bu sağlam temel üzerinde her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu bağlamda, 2015 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 90. yıldönümünün idrak edilecek olması, hepimiz için bir iftihar vesilesidir. Letonya’nın 2015 yılında Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenmesi ise, bir tevafuk olarak bu yıldönümünü taçlandıracaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Plevne’de esir düşerek Letonya topraklarına getirilen ve burada hayatlarını kaybeden askerlerimizin Cesis şehrindeki şehitlikte Leton halkının ebedi misafiri olarak yatmakta olduğunu belirterek, "Dost ve müttefik Leton halkına şehitliğimize gösterdikleri itinadan dolayı Türk Milleti adına bir kez daha teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliğine Letonya'nın güçlü şekilde destek verdiğini vurgulayan Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin Leton halkının en çok tercih ettiği turizm destinasyonu olduğunu ve Leton dostlarımızın evsahipliğimizden memnun kaldıklarını bilmek de bizleri bilhassa sevindirmektedir. Avrupa'nın canlı kültürel merkezlerinden biri olan Riga da, Türk turistler açısından caziptir. Ayrıca, geçen sene Türk Hava Yolları'nın Letonya'nın gururu olan Leton Ulusal Operası'nın sponsorluğunu üstlendiğini büyük memnuniyetle öğrendim. 2013 yılı boyunca da devam edecek bu ortaklığın, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösteren çok güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyorum."

LETONYA CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins de yemekte yaptığı konuşmada, dünyada son yıllarda önemli değişimler ve krizler yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika’nın buluştuğu nokta olarak güçlenmiştir. Letonya da Demir Perdenin arkasındaki kontrollü bir alan olmaktan çıkıp, Batı ile Doğu arasında bir köprü haline gelmiştir." dedi.

Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkileri 'mükemmel' olarak nitelendiren Berzins, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile bütünleşmesini kararlı bir şekilde desteklediklerini vurguladı. Letonyalı lider, küreselleşme ve mali kriz nedeniyle ortaya çıka zorluklarla başa çıkmanın en iyi yolunun Avrupa Birliği’nin genişlemesi olduğuna inandığını belirtti.

Bu ziyarette ulaştırma ve lojistik alanlarına önem veriliyor olmasından özellikle memnuniyet duyduğunu vurgulayan Berzins, "Baltık Denizi ile Karadeniz arasında Zubr yük treni hattı üzerinde olması arzu edilen ulaştırma koridoru, ülkelerimiz arasında ticari bağları ve yatırımları artırmak için yeni bir ivme sağlayacaktır." dedi.

Bazı büyük Türk şirketlerinin halihazırda Letonya’da faaliyet göstermekte olduğunu da sözlerine ekleyen Letonyalı lider, "Gama Holding Riga’nın ikinci termoelektrik enerji santralini inşa etmekte, Havaş ise Riga Uluslararası Havaalanı’nda yer hizmetleri sunmaktadır. Diğer önde gelen Türk şirketlerinin de bu örneklerin izinden gideceğini, küçük ve orta ölçekli girişimcilerin de Letonya’da proje geliştirmek konusunda ilgilerinin artacağını umuyorum." diye konuştu.