Ana Muhalefetteki Sosyalist Parti, Mevcut Hükümetteki Entegre Sosyalist Hareketi'ne İşbirliği Çağrısı Yaptı

Arnavutluk'ta 23 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde ana muhalefetteki Sosyalist Parti sol bloku genişletmek amacıyla Başbakan Sali Berişa liderliğindeki koalisyon ortaklarından Entegre Sosyalist Hareketi Partisi'ne işbirliği davetinde bulundu.

SP Genel Başkanı Edi Rama, partisinin meclis grubunda yaptığı konuşmada, Başbakan Berişa'yı iktidardan uzaklaştırmak adına Entegre Sosyalist Hareketi Partisi'ne birleşme çağrısı yaptı. Rama, ''Arnavutluk'taki sol partilerden Sosyalist Parti ve Entegre Sosyalist Hareketi Partisi, Avrupa sol partileri ailesine aittir'' dedi.

Daha önce ülkede sol görüşlü partiler arasında yaşanan anlaşmazlıklara da değinen Rama, ''Geçmişimiz, Son 8 yıllık dönemde yaptığımız hataları tekrarlamamak için bize ders oldu. Berişa ve partisi hiçbir zaman çoğunluk olmadı, fakat sol görüşlü partiler arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden 8 yıl boyunca iktidarı elinde bulundurdu. Sol partilerin birleşmesi için çaba sarf etmeliyiz'' diye konuştu.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkedeki her siyasi partinin kendi yolunu seçme hakkı olduğunu söyledi.

-İki parti arasında anlaşmazlık-

Arnavutluk'ta 2009 yılında yapılan Son genel seçimlerde Berişa başkanlığındaki Demokratik Parti ile Entegre Sosyalist Hareketi Partisi koalisyon hükümeti kurmuş, anlaşma gereği üç bakanlık Entegre Sosyalist Hareketi Partisi'ne verilmişti.

Entegre Sosyalist Hareketi Partisi Genel Başkanı İlir Meta ile SP Genel başkanı Edi Rama, 2009'daki genel seçimler öncesinde büyük anlaşmazlıklar yaşamıştı. Meta'nın yolsuzluk yaptığına dair bir görüntünün yayınlanmasının ardından ise SP, hükümet karşıtı protesto gösterileri düzenlemiş, 21 Ocak 2011'deki protestolarda 4 protestocu hayatını kaybederken, onlarca emniyet mensubu da yaralanmıştı. Entegre Sosyalist Hareketi Partisi Genel Başkanı Meta, görüntünün yayınlanmasından SP Genel Başkanı Rama'yı sorumlu tutmuştu.

Arnavutluk'ta 2005 yılından beri iktidarı elinde bulunduran sağ görüşlü Demokratik Parti, 23 Haziran'daki seçimlerde üçüncü kez zafere ulaşmayı hedefliyor. İktidarı hedefleyen bir diğer siyasi parti olan SP ise seçime 35 siyasi partinin yer alacağı sol blokla katılacağını açıklayarak bu yöndeki iddiasını ortaya koymuştu.

Arnavutluk'ta 2009'da yapılan Son genel seçimlerde, sol blok çatısı altında buluşan 35 siyasi parti oyların yüzde 68,1'lik kısmını almıştı. 2005'ten beri muhalefete yer alan SP, böylece tarihindeki en geniş kapsamlı koalisyonu oluşturmuştu.

Muhabir: Tiran - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA