Metin Avdaç: “Sabahattin Ali’yi Tanıdığımdan Beri Yüreğim Yanıktır”

Bursa’da, Sabahattin Ali Filmleri Haftası kapsamında Serdar Şafak Sahnesi’nde gösterime giren “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali” belgeseli yapımcı ve yönetmeni Metin Avdaç sinema tutkunlarıyla bir araya geldi.

Metin Avdaç: “Sabahattin Ali’yi Tanıdığımdan Beri Yüreğim Yanıktır”
Nilüfer Belediyesi, “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali” belgeseliyle uzun bir araştırma sürecinin ardından Almanya, Bulgaristan ve Türkiye’de gerçekleştirdiği çekimleriyle, ünlü yazarın edebi kimliğinin yanı sıra, sevdaları ve fikir dünyasını ele alarak Sabahattin Ali’yi ölümsüz hale getiren yapımcı, yönetmen Metin Avdaç’ı Konak Kültürevi’nde ağırladı. Belgeselin ortaya çıkış hikayesini anlatan yapımcı ve yönetmen Metin Avdaç, “Afyon’da katıldığım bir fotoğraf festivalinden İstanbul’a dönerken seyahat esnasında yanımda bulunan fotoğraf sanatçısı arkadaşım İsa Çelik ile edebiyat ve sinema üzerine sohbet ediyorduk. Konu bir anda Sabahattin Ali’ye geldi ve Türk edebiyatının belki de en önemli isimlerinden birinin belgeselinin olmadığını fark ettik ve “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali” belgeselini çekmeye karar vererek çalışmalara başladım” şeklinde konuştu.

Sabahattin Ali’yle ilk olarak 1978 yılında Van’da katıldığı bir sünnet töreninde söylenen şarkıyla tanıştığını belirten Metin Avdaç, “Aldırma Gönül Aldırma’ şarkısının söz yazarının Sabahattin Ali olduğunu öğrendim. 80’li yılların başında kitaplarını alarak yavaş yavaş Sabahattin Ali’yi tanımaya başladım. 90’lı yılların başında etkilendiğim ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabını okuduktan sonra Sabahattin Ali hakkında araştırmalar yapmaya başladım. Basında Sabahattin Ali’nin öldürülmesiyle ilgili haberlerde yurtdışına kaçarken öldürüldüğü gibi yanlış bilgiler olduğunu fark ettim. Kısacası, onun hayatı beni çok etkiledi. Birçok kitabını okudum. Fakat filmden sonra ona daha bir tutkuyla bağlandım” dedi.

Sabahattin Ali ve onun gibi birçok sanatçı, yazar ve edebiyatçının üzüntü verici olduğunu söyleyen Metin Avdaç, “Sabahattin Ali’yi tanıdıktan bu yana hep yüreğim yanıktır. İnsanlar düşüncesinden dolayı, ırkından dolayı öldürüldü. Hepimiz değişik coğrafyalardan gelerek bu ülke topraklarında hep birlikte yaşamıyor muyuz? Çanakkale’de bir sürü insan ölmedi mi? Aslında biz yazarlarımızı, düşünürlerimizi katletmeye onları cezaevlerine atarak başlamışız” diyerek sözlerini tamamladı .
Kaynak: İHA