Utrecht Barış Antlaşması'nın Tablosunu Bir Türk Çizdi

Türk ressam Semiramis Öner, Utrecht Anlaşması'nın 300'üncü yılı (1713) dolayısıyla dev bir portre çizdi.

Utrecht Barış Antlaşması'nın Tablosunu Bir Türk Çizdi
Hollanda'da bin ressam arasından seçilen, Semiramis Öner 4 yıl süren bir çalışmanın ardından dev tabloyu, Utreceht Barış Antlaşması'nın 300'üncü yıldönümünde Avrupa'dan çok sayıda diplomat ve akademisyenlerin katıldığı bir törenle ziyaretçilerin beğenisine açtı. Utrecht Belediye Sarayı'nda 6 ay sürecek olan 300.yıl etkinliklerinde 'Barış Antlaşması Tablosu' en önemli eser olma özelliğini oluşturuyor.Avrupa Birliği'nin temellerini atan Utrecht'i anlatmak için Utrecht Barış Anlaşması Vakfı, Utrecht Şehir Müzesi ve Utrech Şehir Kalesi Restorasyon Vakfı'ndan oluşan konsey, bu tarihi anlaşmaya imza atan soyluların toplu portrelerini Türk Ressam Semiramis'e verdiklerinden dolayı gururlu olduklarını belirttiler.

SEMİRAMİS MIHTEŞEM BİR ESER ORTAYA ÇIKARDI

Utrecht Belediye Sarayında tablonun açılışını Utrecht Belediye Başkanı Aleid Wolfsen ile birlikte yapan ressam Semaramis Öner, salondaki katılımcılar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Utrecht Belediye Başkanı Aleid Wolfsen, 300 yıllık antlaşmanın tablosunun sanki orijinal gibi tuvale çizilen ressam Seminaris'ten övgü ile bahsetti. Wolfsen "Gerçekten muhteşem bir eser ortaya çıktı.Ressam figürleri adeta o günde yaşamış gibi tuvale aksettirmiş. Utrecht Barış Antlaşması çok önemli bir antlaşma. AB'nin temelleri bu antlaşma ile atılmış oldu." dedi.

Sanatçı Semiramis Öner, ise kendilerine gösterilen teveccühten dolayı çok müteşekkir olduğunu söyledi.

2008 yılında Avrupa genelinden bin ressam arasından kendisini seçmelerinden dolayı da konseye teşekkürlerini ifade etti.

Öner, 4 yıl boyunca hayattan koptuğunu sadece ve sadece bu resme odaklandığını iyi bir eser ortaya çıkarttığını söyledi.

BARIŞ ADINA MADENİ PARA BASILDI

Utrecht Anlaşması'nın 300. yılı anısına ayrıca, yakında tahtı bırakacak olan Kraliçe Beatrix adına son kez para bastırıldı.Cihan Haber Ajansı'naaçıklamalarda bulunan Öner, 300 yıllık bir tarihe yeniden bir ışık tutmaktan dolayı gururlu olduğunu söyledi.

Öner "Bir barış antlaşmasının tablosunu yapmak gerçekten onur verici. Genel olarak bir çok antlaşmalarını tabloları vardı. Fakat 300 yıl önceki Utrecht Antlaşmasının tablosu yapılmamıştı. 300 yıl sonra bana bu siparişi verdiler. Bin ressam arasından beni uygun gördüler. 4 yıllık bir titiz çalışmanın ardından yoğun bir katılımla Utrecht Belediye Saray'ında resmi açılışını yaptık. Sanatın herkesin anlaşabileceği ortak bir dil olduğunu düşünüyorum. anatın ayrıca barışa olan katkısı da yadsınamaz." dedi.

Prof. Dr. Cumhur Öner, eşi Semaramis Öner'in 4 yıl gibi güzel bir eseri ortaya çıkarmasından dolayı onur duyduğunu söyledi.

Öner "Avrupa'nın tarihi karmaşık ve savaş dolu bir tarihtir ama, barış dediğimiz şeyinde aslında doğduğu yerde burasıdır. Bu Utrecht barışı şu andaki bildiğimiz Avrupa Birliği'nin ilk aşamasıdır.Bu nedenden dolayı eşimin bu tabloyu yapması benim için bir gurur kaynağı." ifadelerini kullandı.DEV TABLO DÖRT YILDA TAMAMLANDITürk Ressam Semiramis Öner, ön araştırma ve teknik çalışmalarına başladıktan sonra yaklaşık 4 yıllık bir emeğin ardından tabloyu tamamladı. Konsey üyeleri, 4 yıl boyunca tablonun her aşamasını yakından takip etti. Semiramis, tablodaki kompozisyonunda anlaşmaya imza atan 24 aristokratın yanı sıra 4 kadına da yer vererek resme kendi yorumunu ekledi. Semiramis, 4 kadın figürüne 'Adalet', 'Sanat' ve 'Barış' kavramlarıyla birlikte Utrecht’i simgelemek üzere resminde yer verdi.İlk versiyonu olan 140x160 ebatlarında bir örnek hazırladı. Üç kurumu temsil eden konsey, bunu gördükten sonra sanatçıya büyük boyutlarda çalışma yapması için bu prestijli eseri ısmarladı. Asıl resim ise 510X255 santimetre ebatlarında.UTRECHT ANTLAŞMASI AB'NİN İLK PROTOKOLÜ SAYILIYOR1713 Urtecht Barış Anlaşması'na bugün AB'nin ilk prototipi olarak bakılıyor. O dönemde bu anlaşma sayesinde Katolik ve Protestan mezheplerin arasındaki bitmeyen kavgalara, Utrecht son verdi. Bu anlaşmayla Avrupa ülkelerinin sınırları yeniden belirlendi. Ayrıca AB'nin kolonileri de bu anlaşmadan etkilenerek uzun süren bir barış dönemine girdiler. Utrecht Anlaşması için büyük kompozitör Handel Te Deumad adlı eseri besteledi .