Çalık: Güçlü Kadın, Dinin Kılavuzluğunda Bilime Tutunarak Gerçekleşir

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık, kadının modernleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Türkiye’de modernleşme kavramını 10 kişiden 6’sının Batılılaşma şeklinde anladığını belirten Çalık, oysa bunun zihinsel tasarımı ekonomi, siyaset ve bilimi de kapsayan bir kültürel dönüşümü ifade ettiğini söyledi.

Çalık, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, modernliğe geçişte Tanzimat Fermanı’nın önemli bir aşama olduğunun genel kabul gören bir düşünce olduğuna dikkat çekti. Çalık, “Kadınlar, yayınladıkları dergiler ve kurdukları dernekler aracılığıyla toplumsal hayattaki konumlarını sorgulamaya başlamışlardı. Aslında bu durum, kadınların siyasal ve toplumsal sistemin edilgen bir unsuru değil, etken bir unsuru olmalarına neden olabilecek bir gelişmeydi. Türkiye modernliği sağlamış, modern devletin kurumlarını kurmakta başarılı olmuş bir ülke. Fakat 1923'te devleti kurmak anlamında bir başarı. Fakat bu modernliği özgürlükçü, demokratik, çok kültürlü hale dönüştürmekte başarısız olmuşuz. Ülkemizde modernleşme sorunu var. Dolayısıyla gerek sosyal gerekse siyasal hayatta yapılan düzenlemeler kadınlardan daha çok devlete hizmet etme amacını taşıyordu. Modernleşmenin bir taşıyıcısı olarak sivil toplum kuruluşları, demokrasinin pekiştirilip, yayılması farklı düşünce ve görüşlerin özgür bir biçimde ifade edilmesinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, bir ülkenin sivil toplum kuruluşları ne kadar güçlü olursa modernleşmesi o derecede güçlü ve gelişmiş olacaktır.” dedi.

Modernleşme olgusunun sosyokültürel hayatın bütün kurumlarını etkilediğini vurgulayan Çalık, “Bu süreçte en fazla etkilenen kurum, elbette aile olmuştur. Çünkü bildiğiniz gibi aile, kültürün temel değer ve normlarının ilk olarak aktarıldığı yerdir. Siyasilerimize ve biz kadın milletvekillerine düşen en önemli görev ise modern toplumsal sorumluluk adına, kendi ideolojik kabullerimizi kurtuluş reçetesi olarak ortaya koymadan, dünyayı ve ülkeyi doğru okumak adına herkes kendi üzerine düşen, düşünme ve kendi toplumunun insanlarına geniş bir ufuk perspektifi çizmeye çalışmak ve modern devleti oluşturmaktır.” ifadelerini kullandı.Güçlü kadın modelinin dinin kılavuzluğunda ilerleyen bilimle gerçekleşebileceğinin altını çizen Çalık, sözlerini “Güçlü kadınlar istiyorsak bizi güçlü kılan değerlerimize; gücümüzü aldığımız atalarımızın bilgeliğine; kültürümüzün, örf ve adetlerimizin, dinimizin kılavuzluğuna ve bilimin aydınlık yüzüne tutunmalıyız. Böylece güçlü modern toplumu oluştururuz.” şeklinde tamamladı .