Başbakan Erdoğan’ın Moğolistan Temasları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Moğolistan ziyaretinde başkent Ulanbatur'daki temasları çerçevesinde Moğol mevkidaşı Noroviin Altankhuyag tarafından görkemli bir törenle karşılandı.

Başbakan Erdoğan’ın Moğolistan Temasları
İki Başbakan daha sonra heyetlerarası görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. Basın açıklamalarından önce burada "Moğolistan Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşması", "Türk ve Moğol vatandaşlarının karşılıklı vizesiz giriş yapmalarına ilişkin mutabakat muhtırası" ve "Moğolistan Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 2013-2016 yıllarına ilişkin Kültürel, Eğitsel ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Türk tarafı adına anlaşmalara Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik imza attı.Erdoğan konuşmasında, Türkiye ile Moğolistan arasındaki uzun yıllara dayanan ortak tarih ve kültür olduğunu, bu müşterek geçmişin daha güçlü bir ortaklığa dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

MOĞOLİSTAN’IN CANLI HAYVAN POTANSİYELİ
Başbakan Erdoğan, Moğolistan’ın altyapı ve modern evler yapılması konusunda Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Enerji alanında Moğolistan’la çok şeyler olduğuna inandığını kaydeden Erdoğan, termik, hidroelektrik ve rüzgâr santralleri ile çevrim santrallerinin rehabilitasyonu konusunda müşterek çalışma yapabileceklerini kaydetti.

Moğolistan’ın canlı hayvan potansiyelinden ortak yatırımlarla daha fazla yararlanabileceğini ifade eden Erdoğan, iki ülke işadamlarının bu konuda cesaretlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

ORHUN ABİDELERİNDE KAZI ÇALIŞMLARI BAŞLIYOR
2004 yılında Orhun Abideleri bölgesinde durdurulan kazı çalışmalarının bugünkü görüşme sonunda başlatabileceklerini söyleyen Erdoğan, "2005'te geldiğimde bunun temellerini atmıştık ve 46 kilometrelik yolu bitirmek nasip oldu. Bilge Kağan karayolu ve Orhun Müzesi, TİKA'nın desteğiyle 2008'de hizmete açılmıştı. Moğol yönetiminin tarihte bilinen ilk Türk yazılı eserlerinin dünya kültür mirasına kazandırılmasında gösterdikleri hassasiyetten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ve şimdi de tabi o bölgede bir havaalanı planlaması da bizim de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu olacaktır" diye konuştu.

Konuşmasında Erdoğan, "Türkiye ile Moğolistan'ın tarihe dayanan geçmişi itibariyle yüzyıllara dayanan bir dostluğu var. Biz ilişkilerimizin mevcut gücünü bu ortak tarihten, bu ortak kültürel birikimden alıyoruz. Tabi Moğolistan'a gelip Karakurum, Orhun kitabelerini konuşmamak mümkün değil. Bu, ortak tarih ve kültürümüzün en somut işaretidir" şeklinde konuştu.

" TEKRAR TANIŞ OLMAYA GELDİK"
Konuşmasında Erdoğan, tercümandan söyleyeceklerini iyi tercüme etmesini isteyerek, ‘’
"13. yüzyılda yaşamış büyük şairimiz Yunus Emre şöyle diyor: 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Şimdi tekrar tanış olmaya geldik. Çünkü bizim ortak tarihimiz var. Daha yakın tanışıklıklar kurmamız gerekiyor. Bu tanışıklığı çok daha güçlü ortaklığa dönüştürmemiz lazım. Biliyorum ki, Moğol dostlarımızın gönlünden geçen de bu" dedi.

"THY SEFER SAYISI ARTTIRILCAK"
Erdoğan, bu yıl Türk Hava Yolları'nın (THY) Moğolistan seferlerine başlamasıyla işbirliğini daha da geliştirmenin yolunun açıldığını vurguladı. THY’nin haftada 3 olan sefer sayısını 7 güne çıkaracağını, ayrıca haftada 3 gün de kargo seferlerinin başlatılmasının (İstanbul, Bişkek, Ulanbator ve Seul) hedeflendiğini söyleyen Erdoğan, üst düzey ziyaretlerin yapılmasının önemine değindi.

Başbakan Erdoğan, "Bu adımlar atıldığında, aramızdaki gerek ekonomik, gerekse kültürel turizm noktasında gelişmeler çok daha farklı olacaktır. Yatırımlar da sıçrama yapacaktır" ifadelerini kullandı.

"TİCARET HACMİNDE HEDEF 2015'E KADAR 250 MİLYON DOLAR"
Başbakan Erdoğan ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin şu an 36 milyon dolar olduğunu, bu rakamın kendileri için çok, çok küçük bir rakam olduğunu, 2015 yılı için yeni hedeflerinin de 250 milyon dolar olduğunu söyledi.

Bu hedefi yakalamak için ortak iradenin mevcut olduğunu anlatan Erdoğan, ‘’ İşdamlarımızı daha çok koşturacağız, böylece bu hedefi yakalayacağız" dedi.

Türkiye, Moğolistan’a ağırlıklı olarak soba, radyatör ve çikolata ve diğer tarım ürünleri ihraç ediyor.
Moğolistan’ın ihracatının yüzde 90’ından fazlası madene dayanıyor ve bunların tamamına yakınını da Çin’e yapılıyor.

VİZELER KALDIRILDI
Vizelerin kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine Moğolistan Başbakanı Altanhuyag ise, ‘’Türkiye tarafı 2007 yılı Temmuz ayından itibaren Moğol vatandaşlarından vize uygulamasını kaldırdılar. Bu karşılıklılık ilkesine dayalı olarak Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusunu karara bağladık ve resmi olarak belgeyi imzaladık. Geçtiğimiz yıl itibariyle Moğolistan'dan Türkiye'ye 6 bin 500 vatandaşımız seyahat etmiş, Türkiye tarafından ise Moğolistan'a sadece 660 kişi gelmiş. Vize uygulamasının kaldırılmasıyla dost Türk halkı, atalarının ülkesine serbestçe gelebilecekler" dedi.

Moğol Başbakan ayrıca yabancıların Moğolistan’a ilgi duydukları için, Türklerin ise bir amaç ve hedef doğrultusunda geldiklerine değindi.

TSK’nın YETKİ MESELESİ
PKK'nın yurt dışına çıkması konusunda Genelkurmay Başkanlığı'na yazılı bir talimat verilmesi gerekip gerekmediği sorusu üzerine Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, terör unsurlarının yurt dışına çıkışına ilişkin süreçte, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetin verdiği kararlarla hareket ettiğini belirtti.

‘’Zannediyorum burada hala bir yanlış anlaşılma var. Türk Silahlı Kuvvetleri, diğer güvenlik güçlerimiz, şüphesiz ki hepsi de Cumhuriyet hükümetinin verdiği, vereceği kararlarla hareket eder. Eğer parlamentoyu ilgilendiren yanı varsa, bu da parlamentodan çıkacak kararlardır. Şu andaki süreçte bakanlar kurulumuzun alacağı kararla atılabilecek adımlar vardır. Ama bunlar sizlerin ifade ettiği konulara yönelik değildir. Bunlar Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yetkileriyle alakalı adımlardır. Bu, yurtdışına yönelik ne gibi hareketler yapması gerekir, buna yönelik bakanlar kurulunun alacağı karardır. Yurt içinde de valilerimize verilen yetkiler, bununla ilgili kararlardır" diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkiler özellikle 1994’ten beri burada varlığını devam ettiren Türk okulları, TİKA ve THY’nin katkılarıyla hızlı bir gelişme gösterdi. THY, Rusya, Çin ve Güney Kore’den sonra Ulanbator’a doğrudan uçan dördüncü yabancı havayolu şirketi. Moğollar da, THY’nin seferlerini arttırmasını istiyordu.

Moğolistan, 25 Ocak'ta Bakü'de kurulan Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın (TAKM) Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan sonra dördüncü üyesi konumunda bulunuyor.
1
2 Nisan’da Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile de görüşecek Erdoğan, TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulanbatur’da yapılan Ankara caddesinin açılışını yapacak.Sonrasında ise Türk tarihi açısından önemli olan ve ilk Türkçe yazılı metinlerin olduğu Orhun Abidelerini ziyaret edecek ve TİKA’nın daha önce Karakurum’dan ile Orhun Abideleri müzesi arasında yaptığı 46 kilometrelik karayolunu inceleyecek Erdoğan ve beraberindeki heyet, 12 Nisan’da Türkiye’ye dönecek. Başbakan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti genel başkan yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de eşlik ediyor.