Vali Ata Açıklaması

Gaziantep Valisi Erdal Ata, ''Nüfusumuzun 1 milyon 200 bini, ya ilkokul mezunu ya da hiç okula gitmemiş'' dedi.

Ata, bir otelde düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Gaziantep'in en önemli sorununun eğitim olduğunu söyledi.

Göreve başladığı tarihten itibaren eğitimi gündemde tutmaya çalıştığını belirten Ata, Gaziantep'in, sanayide, kültür ve sanat alanında ülkeye önemli katkılar sağlamasına rağmen eğitimde istenilen seviyede olmadığını ifade etti.

Sorunun geçmiş yıllara dayandığını ve çeşitli sebepleri olduğunu vurgulayan Ata, ''Sorun o kadar büyük ki kentte yaşayan 7'den 70'e herkesin bu sorunun çözümüne katkıda bulunması gerekiyor'' dedi.

Gaziantep'te toplam 478 bin 769 öğrenci bulunduğunu aktaran Ata, açık öğretime devam eden 32 bin 932 öğrenciyle bu sayının 511 bin 701'e ulaştığını kaydetti.

Bu rakamlara göre 37 ilin nüfusundan daha fazla öğrenciye sahip olduklarına işaret eden Ata, şöyle devam etti:

''İlimizde bin 118 eğitim kurumu ve toplam 11 bin 852 dersliğimiz bulunuyor. Öğretmen norm kadrosu 20 bin 231 olan ilimizde görevli öğretmen sayımız 16 bin 631. Buna göre 3 bin 600 öğretmene ihtiyacımız var ancak şu anda okullarımızda derslerimiz boş geçmiyor. İhtiyacımız olan öğretmenleri ücret karşılığı görevlendirerek bunu telafi etmeye çalışıyoruz.''

-Kampanya ilgi görmedi-

Ata, Türkiye'de derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalamasının 32 olmasına karşın, Gaziantep'te bu rakamın 41 olduğunu söyledi.

Geçen yıldan itibaren yapılan yatırım ve yardımlarla okul ve derslik sayısını artırmaya çalıştıklarını anlatan Ata, şunları kaydetti:

''Geçen yıl eğitime 234 milyon liralık yatırım yaptık. Derslik ihtiyacını karşılamak amacıyla 'Geleceğimize Bir Tuğla da Sen Koy' ve 'Bir Okul Bin Gelecek' kampanyaları başlattık. 'Geleceğimize Bir Tuğla da Sen Koy' kampanyası kapsamında 4027 SMS hattı 2012'de devreye girdi. Birçok toplantıda dile getirdim, Gaziantep'te yaşayan her vatandaşımız ayda bir mesaj atsaydı her ay 3 okul yaptırabilirdik. Maalesef Gaziantep halkından bu konuda ilgi ve destek görmediğimizi üzülerek belirtmek istiyorum.''

-Hayırseverler arsa bekliyor-

2011'in Aralık ayında yaptıkları bir toplantıyla Gaziantep'teki eğitim yatırımları için hayırseverlerden destek istediklerini hatırlatan Ata, ''Kampanya çerçevesinde 47 protokol imzaladık. Bunlar nakit bağış, arsa bağışı ve büyük bir bölümü okul yaptırma protokolüdür. Ancak sırada bekleyen hayırseverlerimiz var. Elimizde sorunsuz teslim edebileceğimiz arsa olmadığı için onları bekletiyoruz. Arsa sorunları çözüldükçe protokoller imzalanmaya devam edecek'' diye konuştu.

Ata, 2013 yılı yatırım programı tamamlandığında 121 okul ve 2 bin 62 dersliğin eğitim öğretime sunulacağını söyledi.

-''Gaziantep'e yakışmayan bir tablo var''-

Ata, akademik başarıda da Gaziantep'e yakışmayan bir tablonun ortaya çıktığının görüldüğünü, akademik başarıyı yükseltmek için çeşitli projeler başlattıklarını ve öğrencilerin teşvik edildiğini söyledi.

2011 yılı verilerine göre Gaziantep'te okuma yazma bilmeyen kişi sayısının 128 bin 451 olduğuna dikkati çeken Ata, açılan kurslarla bu sayının 92 bin 325'e indirildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''İlimizde yaşayan nüfusun 504 bin 800'ü hiç okula gitmemiş. Yine 621 bin 976 kişi ise ilkokul ya da ilköğretim mezunu. Tabii bunları topladığınız zaman nüfusumuzun 1 milyon 200 bini, ya ilkokul mezunu ya da hiç okula gitmemiş. Bunun da maalesef eğitimdeki başarımızın düşük olmasının önemli bir faktörü olduğunu düşünüyoruz.

Atatürk'ün gösterdiği 'çağdaş ülkeler seviyesine çıkma' hedefine ulaşmanın tek yolu eğitimdir. Bugün dünyadaki gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hepsinde eğitim kalitesinin ve eğitim seviyesinin çok iyi olduğunu görebiliriz. Gaziantep'te yaşayan tüm vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle belediyelerimizin eğitim konusunda bize destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki süreçte 9 bin 600 derslik ihtiyacımızı karşılayıp tüm okullarımızda normal öğretime geçmek.''

Çobanlık yapacak birinin dahi mutlaka üniversiteyi bitirme hedefinde olması gerektiğini vurgulayan Ata ''Yıllardır söylüyorum, dağda çobanlık yapacaksanız bile üniversite eğitimini alın ve yine çobanlık yapın. Kendi işinizi yapıyor olsanız bile eğitime mutlaka gerekli önemi vermeniz gerekiyor'' uyarısında bulundu.

Ata, bugün yapılacak çalışmaların sonuçlarının 5-6, hatta 10 yıl sonra alınabileceğine işaret ederek, ''Eğitimdeki durumu hepimizin net olarak görmesi lazım. Olayın vahametini anlatmalıyız ki herkes ona göre elini taşın altına soksun'' dedi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Özcan, Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin ile ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri katıldı.

Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA