Japon Merkez Bankası Başkanı: Ekonominin Zayıflaması Durdu

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) çiçeği burnundaki Başkanı Haruhiko Kuroda, ülke ekonomisinin zayıflamasının durduğunu, yılın ortasında toparlanma işaretleri vermeye başlaması gerektiğini söyledi.

Bankanın 6 aylık raporunu milletvekillerine bugün sunan Başkan Kuroda, "Bankanın değerlendirmesi, ülke ekonomisindeki zayıflamanın durduğu yönünde." dedi.

Kuroda, Avrupa'da devam eden mali kriz, ABD'deki nazik toparlanma süreci ve Çin ile yaşanan kriz nedeniyle "yüksek derecede bir belirsizlik" olduğunu da sözlerine ekledi. Başbakan Şinzo Abe hükümetiyle ortak çalışarak yıllık yüzde 2 enflasyon oranını iki yıl içinde yakalamayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Kuroda, bu hedefinin başarısının iç tüketime ve şirketlerin işçi alımına bağlı olduğunu kaydetti.

Kuroda, hükümetin kamu borcunu da dizginlemesi gerektiğine dikkat çekti. BOJ Başkanı Kuroda, Avrupa ve ABD'deki kriz ile Çin ile yaşanan ada gerginliği nedeniyle düşen ihracatın toparlanmaya başladığını da dikkat çekti. Kuroda, "Japonya ekonomisinin 2013 ortasında toparlanmaya başlaması gerekli." diye konuştu.

Enflasyon hedefinin tutturulmasının beklentileri değiştirmekle de ilintili olduğuna dikkat çeken Kuroda, "Deflasyonu yenmenin yolu, düşünce sistemini de değiştirmekten geçiyor. Bu olmazsa işimiz zor." diye konuştu.

Fiyatların birkaç ay içinde değişmeyeceğini ancak ekonominin toparlanmasıyla bunun sağlanabileceğini kaydetti.