Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri Altan Açıklaması

Volkan Poliçe - Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri İbrahim Altan, ''Bizimle sadece isim benzerliği bulunan Almanya'daki 'Deniz Feneri e.V' davası Türkiye'de dul, yetim, öksüz, yaşlı ve bir dilim ekmeğe muhtaç yoksul vatandaşlara yapılan yardımları yüzde 50 azalttı'' dedi.

Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl derneklerine 10 bin ailenin başvurarak yardım talep ettiğini, kendilerinin tespit ettikleriyle 20 bin aileye yardım yapıldığını belirtti.

Almanya'da dernekleriyle sadece isim benzerliği olan ''Deniz Feneri e.V''ye yönelik davanın ardından Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği aleyhine saldırılarla karşılaştıklarını ifade eden Altan, derneklerinin bu süreçte kendisini savunmaya çalıştığını ancak çok ağır baskılar gördüklerini söyledi.

Bu durumdan en çok yardıma muhtaç vatandaşların zarar gördüğünü vurgulayan Altan, ''Yöneltilen ithamlar gerçekle uyuşmuyordu ama medya Deniz Feneri Derneği'nin üzerine gelmeye başladı.

Bir ay boyunca havadan bombardıman yapar gibi derneğin aleyhine propaganda yapıldı. Dernekle ilgili bugüne kadar yaklaşık 35 bin olumsuz haber yapıldı'' diye konuştu.

Bu duruma hiçbir zaman anlam veremediklerini, insanların kafalarının karıştığını dile getiren Altan, şöyle konuştu:

''Gerek Deniz Feneri Derneği gerekse diğer yardım kuruluşlarına yardımlar azaldı. Bizimle sadece isim benzerliği bulunan Almanya'daki 'Deniz Feneri e.V' davası Türkiye'deki dul, yetim, öksüz, yaşlı ve bir dilim ekmeğe muhtaç olan yoksul vatandaşlara yapılan yardımları yüzde 50 azalttı. Bundan sadece Deniz Feneri Derneği değil, tüm yardım kuruluşları etkilendi. Hatta O dönemde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan dahi 'Bu davadan dolayı bizim de yardımlarımız azaldı. Biz de etkilendik' diye şikayet etmişti. Bir yardım derneğini siyasi emeller adına kullanmak çirkin bir şey. Çok iyi biliyorlar ama sırf siyasi mücadele adına Deniz Feneri Derneği'ni kullandılar.''

-Son yıllarda kalkınma projelerine ağırlık verildi-

Altan, son yıllarda yardımları azaltıp kalkınma projelerine ağırlık verdiklerini, meslek edinme kursları, sera ve hayvancılık projeleri geliştirdiklerini kaydederek, sürekli yardıma muhtaç bir kitle bulunduğunu, bunun devletin bazı ihtiyaç sahiplerinden haberdar olmamasından kaynaklanabileceğini söyledi.

Aileleri bu konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını, bazı ailelerin mevzuattan dolayı yardım alamadığını ifade eden Altan, bunun dışında yaşadığı olay nedeniyle yardıma muhtaç hale gelen insanlar da olduğunu, örneğin evi yanan bir aileye yardım yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Geçen yıl 30'dan fazla ilde ''Gezici Giyim Mağazası'' açtıklarını, uzak illerden büyükşehirlere hastalarını getiren ve maddi imkanı bulunmayanlara barınma imkanı sağladıklarını bildiren Altan, ''İstanbul'da 8 hastanenin yakınına misafir barınma konakları yaptık. Maddi imkanı olmayanları misafir ediyoruz. 3 öğün yemek ve kıyafet veriyoruz. Geçen yıl 2 bin 44 kişi bu misafirhanelerde kaldı'' dedi.

-Deniz Feneri Derneği 54 ülkede yardım yapıyor-

Altan, 200 bin Suriyeli göçmenin Türkiye'deki kamplarda kaldığını, ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını belirterek, ancak kamp dışında kalan sığınmacılara kendilerinin de aralarında bulunduğu kuruluşlarca yardım ulaştırıldığını anlattı.

Sınır ötesine Suriyeli sivil toplum kuruluşları ile koordineli şekilde konteynerlerle sürekli gıda, giyim, yakacak, medikal malzemeler ve un gibi ihtiyaç malzemeleri gönderildiğini kaydeden Altan, ''Suriye dışında Somali, Nijer, Sudan ve Filistin'de yardımlar yapılıyor. Somali'de yaptırdığımız bir hastanenin inşaatı devam ediyor. Ayrıca 500 kadına yönelik eğitim projesi var. Bunun dışında okuma yazma, dikiş, yemek pişirme, bilgisayar kullanma gibi kurslar düzenliyoruz. Deniz Feneri Derneği'nin Suriye dahil 54 ülkede yardımları devam ediyor'' diye konuştu.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA