'islam Kültürü Tarihinde Vakıf Hizmetleri' Konulu Konferans

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, İslam Kültürü Tarihinde Vakıf Hizmetleri başlıklı bir konferans düzenlendi.

'islam Kültürü Tarihinde Vakıf Hizmetleri' Konulu Konferans
İslam Tarihi Profesörü İhsan Süreyya Sırma’nın verdiği konferans Çiğli Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferansı İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Celal Kocabaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. İbrahim Kocabaş, Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, fakültelerden gelen akademisyenler, idari personel ve öğrenciler takip etti.

Vakıf müesseseleri ve kültürdeki rolü üzerine önemli saptamalarda bulunan İslam Tarihi Profesörü Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, bu önemli kurumların günümüzdeki güncelliğini yitirmesinin oldukça düşündürücü olduğuna kaydetti.

Kendisinin deniz tarihçisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sırma, herhangibir yeri ziyaretinde ilk önce oranın tarihi hakkında çözümlemeler yaptığını belirtti.

Prof. Dr. Sırma, “Uçaktan inince haçlıların bir zamanlar İzmir’i nasıl işgal ettikleri aklıma geldi. İzmir çok değişti. İzmir ‘de öyle vakıflar vardı ki şimdi hiçbirisi yok. O vakıflarda bizim değerli büyüklerimiz yetişti. Padişahlar, sultanlar, devlet adamları vakıf müesseselerinde yetişti. Ve tabi ben de o vakıfların binalarında yetiştim. Vakıf müessesesi, insanlık tarihi kadar eskidir. Osmanlı'da en ücra coğrafyalarda yaşayan insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada ve hayat standartlarını yükseltmede en tesirli unsurlardan birisi de şüphesiz vakıf müesseseleri olmuştur ” dedi.

İzmir’in yeni devlet üniversitesi olan İKÇÜ'nün akademik hayatında başarılar dileyen Prof. Dr. Sırma, gençlere en az bir yabancı dil bilmeleri gerektiği yönünde tavsiyede bulundu. Prof.Dr. Sırma, ”Arkadaşlar dil bir çok şeyden önemli ve değerli. Ben dünyanın her yerine gittim. Eğitim hayatınızın değerini bilin. Kültür dünyanızı geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vererek daha emin adımlarla yarınlara yürümelisiniz. Yeni üniversitelerde ilk zamanlarda zorluklarla karşılaşılabilir. Akademik ve idari personeliyle herkesin özveriyle çalışması gerekmektedir” diye konuştu.

“VAKIFLAR, TÜRK SOSYAL HAYATININ ÇEKİRDEĞİYDİ” Değerli ilim adamı İslam Tarihi Profesörü Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın üniversitede böyle anlamlı bir günde bulunmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, tarihteki vakıf müessesinin önemine değindi.

Rektör Akhan, “Geçmişteki sayısız sosyal ve hayri hizmetlerinden bir kısmı arz edilen vakıfların Türk sosyal hayatının çekirdeği olduğunu söylemek yerinde olur. Bugünkü sosyal devlet anlayışına göre, kamu hizmeti olarak nitelenen birçok sosyal ve kültürel hizmet, Osmanlı Devleti'nde özel kişilerin kurmuş oldukları vakıflar yoluyla yerine getirilmiştir. Vakfiyelerin dil, kültür, tarih, hukuk, iktisat, sosyoloji, hattâ folklar açısından da önemi büyüktür” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Akhan, İslam tarihçisi Prof. İhsan Süreyya Sırma’ya plaket takdim etti .
Kaynak: İHA