Vali Kızılcık: Trabzon’a Nato Üssü Kurulması Söz Konusu Değil

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon’un NATO için üs haline getirileceği iddialarına cevap verdi.

Vali Kızılcık: Trabzon’a Nato Üssü Kurulması Söz Konusu Değil
Vali Kızılcık, “Trabzon, Afganistan’daki Alman askerlerin ülkelerine sevki için geçiş noktası olarak kullanılacak. Nisan ayı itibariyle başlayacak malzeme ve asker sevkiyatı NATO’ya bağlı Türkiye’nin, Almanya ile yaptığı anlaşma ve planlanan kurallar çerçevesinde gerçekleşecek. Trabzon’a üs kurulması söz konusu değil.” dedi.

Şehrin tanımı ve ticari faaliyetlerinin artması için Amerika’ya yaptığı gezi ile ilgili Grand Zorlu Otel’de bilgilendirme toplantısı yapan Trabzon Valisi Dr. Kızılcık, Alman askerlerinin Trabzon’u geçiş noktası olarak kullanmaları konusuna da açıklık getirdi. Vali Dr. Kızılcık, “İki NATO üyesi ülke arasında askerler ve malzemelerin geri dönüşü üzerine bir anlaşma var. Yaklaşık 2 buçuk yıl sürecek bir sevk sürecinde askerler hava ve deniz limanı içerisinde üniformalarıyla, dışarıda ise sivil ve silahsız olarak bulunacak. Bize jest olarak üniformaları üzerinde Türk bayrağı da taşımak isteyen askerlerin şehrimize yaklaşık 50 milyon dolar katkıda bulunacaklarını hesaplıyoruz. Alman Başbakanı Angela Merkel ile Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere buradaki askerlere moral için ziyarette bulunacakları belirtiliyor. Bu da ilimizin tanıtımına vesile olacak.” şeklinde konuştu.

Vali Dr. Kızılcık, yaptıkları gezi ile ilgili şu bilgileri verdi: “ABD’de yapılan bir çalışmaya göre, kahve ile birlikte kullanılan süt ve kremaya fındık katılmış. Fındıklı kremanın iyi bir netice vermesinden dolayı bu inovasyonu fındığın en çok üretildiği yer olan bölgemize getirerek ürünün pazarlanmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Ayrıca Miami’de kruvazör turizmine yönelik yapılan fuara katılarak ilimizi ziyaret eden gemi sayısı artırmak için görüşmeler yaptık. Geçen yıl ilimizi ziyaret eden 20 kruvazörün zaman içerisinde 100’e kadar çıkartılmasını hedefliyoruz. Baltimore Lİmanı ile Trabzon Limanı arasında da bu çerçevede işbirliği için görüşmeler yaptık. Miami’de yaptığımız görüşmede ise ilimizdeki endemik bitkilerin değerlendirilmesi üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Meme kanseri alanında ABD’de önemli araştırmalar yapan Türk profesörlerle görüşüp, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde enstitü kurmaları için katkıda bulunacağımızı ifade ettik.”

Basın toplantısına, Vali Dr. Kızılcık’ın yanı sıra ABD gezisine de katılan Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız ve Trabzon Liman Müdürü Halit Muzaffer Ermiş iştirak etti.