Sağlık Personellerine “yenidoğan Canlandırma Programı” Kursu

Gaziantep il Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık personellerine yönelik ‘Yenidoğan Canlandırma Programı” konulu kurs veriliyor.

Sağlık Personellerine “yenidoğan Canlandırma Programı” Kursu
Tilmen Otel’de düzenlenen “Yenidoğan Canlandırma Programı” kursu Çanakkale şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programın açış konuşmasını yapan Gaziantep İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapınsın güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmaların olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, “Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. BU ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi bağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Tüm dünyada yılda 4 Milyon yenidodğan ölmekte ve bunların yüzde 23’ü doğam sırasında asfiksiye bağlı kaydedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neotanal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neotanal deneyimi olmayan kurumlarda neotanal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Akfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise, doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir” dedi.

Kurs Sorumlusu ve Pratisyen Dr. Gökhan Ürkmez ise, “Şimdi Yenidoğan Canlandırma Programı, Halk Sağlığı Müdürümüzün de belirttiği üzere, yeni doğan ölümlerini önlemek amacıyla uygulanmaya konulmuş bir program. Bildiğiniz gibi 4 Milyon bebek, dünyada her yıl, ilk bir ay içerisinde ölmekte. Ne yazık ki bu bebeklerin yüzde 98’izi gelişmekte olan ülkelerde meydana geliyor. Yenidoğanların 3 Milyon’u yaşamın ilk haftası içinde gerçekleşiyor. Bu düzenlediğimiz programlar öncesinde, yıllık 130 Milyon doğumun ne yazık ki 4 Milyonu ölümle sonuçlanıyordu. Bu durum ülkemizde nasıldı diye sorulacak olursa, 1 yaşına gelmeden kaybettiğimiz bebek sayısı, 22 bin civarı. Bu 22 bin bebeğin ne yazık ki yine 17 binini birinci ayında kaybediyorduk. 17 bin bebeğinde 15 binini ilk hafta içinde, aslında daha vahim olanı da 7 bin kadar bebeği birinci gününde ne yazık ki hayata sarılabilmelerine olanak sağlamadan kaybetmiş oluyorduk” diye konuştu.

3 gün sürecek olan kurs sonunda sağlık personelleri yapılacak olan sınav sonrası sertifikalarını alacaklar .
Kaynak: İHA