Orman Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Özgür Galip Şahin:

Orman Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Özgür Galip Şahin, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Şahin mesajında, “Dünyada 20. Yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme ve kentleşmenin bir neticesi olarak doğal kaynaklar ve özellikle de orman alanları büyük ölçüde tahribata uğramıştır. Bunun neticesinde de ekolojik denge bozulmuş, atmosferdeki karbondioksit (CO2) miktarı aşırı derecede artmış ve ozan tabakasında delinmeler meydana gelmiştir” ifadesinde bulundu.

Şahin, mesajına şu şekilde devam etti: “Bu durum ilgili kurumları tedbir almaya yöneltmiştir. Bu bağlamda, Dünya ormanlarına gerekli önemin verilmediğini gören, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa ve Akdeniz ülkelerinden oluşan Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), Kuzey yarıkürede ilkbaharın, güney yarıkürede sonbaharın başlangıcı kabul edilen 21 Mart gününü, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) kanalı ile Dünya Milletlerine “Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanmasını tavsiye etmiştir. Bu gün, yani 21 Mart, 1971 tarihinden itibaren tüm Dünyada, 1975 yılından bu yana da ülkemizde “Dünya Ormancılık Günü” olarak kutlanmaktadır.

Orman ağaç ve ağaç topluluğundan öte bir varlıktır. Sayıları bulundukları yerin özelliklerine göre değişen, canlı ve cansız elemanlardan oluşan, bu elemanlar arasında karmaşık etkilerin yaşadığı canlı bir sistemdir.

Ormanlardan üretilen odun ve odun dışı ürünlerin 6 bin çeşit değişik kullanım alanı tespit edilmiştir. Ormanların ekonomik ve toplumsal hayatlarındaki yerini yalnızca orman ürünleri ile ifade etmek onun değerini basite indirgemek olacaktır. Ormanlar toprağı koruma, su rejimini düzenleme, iklime olan olumlu etkisi, havadaki karbondioksiti temizleyip oksijen vermesi, gürültü kitliliğini önlemesi, insanların dinlenmesini sağlayan rekreasyon alanları sunması, yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği sürdürme gibi çok önemli işlevleri de yerine getirmektedir.

Bir ağacın ömrü boyunca ürettiği bu işlevsel değerlerin, odun hammaddesi olarak ürettiği değerin 2 bin katı olduğu ifade edilmektedir.

Bir ülkenin ormanlarını koruması, sınırlarını ve insanını koruması ile eşdeğerdir. Yani bir ülkenin var olması için toprağının olması gerekir, bu toprağı da ormanlar korur.

Ülkemiz topraklarının yeşil kalması için canlarını hiçe sayan cefakar meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, 21 Mart Dünya Ormancılık başta Kayserimiz olmak üzere Ülkemize, Dünyamıza Hayırlar getirmesini, cennet vatanımızın istikbalde de baştan başa yeşil renklerle bezenmesini temenni ediyorum.

Unutmayalım ki bir vatanın çehresine canlılık ve anlam veren renk yeşil ve onu en güzel temsil eden varlık da ağaç ve ormandır.”
Kaynak: İHA