Bm: Mutluluğun Yolu İnsani Kalkınmadan Geçiyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Mutluluğu yakalama çabası insanların hedeflerinin merkezinde yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanında insanlar, doğayla uyumlu bir şekilde mutlu ve mahrumiyet çekmeden yaşamayı arzuluyor." dedi.

Ban Ki-moon, BM Enformasyon Merkezi aracılığıyla, bu yıl ilki kutlanan 20 Mart Uluslararası Mutluluk Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Ban mesajında "Aşırı yoksulluk içinde yaşayan çok sayıda insan için refaha ulaşmanın en temel unsurlarına erişmek bile uzak bir hayal." dedi.

Ban devam eden sosyo-ekonomik kriz, şiddet, suç, çevrenin tahrip edilmesi ve iklim değişikliğinin yarattığı giderek artan tehlike gibi unsurların ise günümüzde her zamankinden daha fazla sayıda insanın karşısına bir tehdit olarak çıktığını söyledi.

KALKINMA POLİTİKALARI HESAPLARIGeçtiğimiz yıl düzenlenen Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansında Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin, sürdürülebilir kalkınmaya daha dengeli bir yaklaşım sağlanabilmesi için ekonomik kalkınma, sosyal gelişme ve çevrenin korunmasından oluşan üç temel konunun birbirleriyle entegre edilmesine ihtiyaç duyulduğu hususunda görüş birliğine vardıklarını hatırlatan Genel Sekreter, "Üye ülkeler, kalkınma politikalarının daha iyi belirlenebilmesi için, ilerlemenin sadece Gayrisafi Milli Hasılaya bakılarak değil, daha kapsamlı bir sistem kullanılarak ölçülmesi gerektiğini kabul ettiler." dedi.

"Bazı ülkelerin refah seviyesini kapsamlı göstergelere dayanarak belirleme yönündeki politikalarını görmek beni cesaretlendiriyor" diyen Ban, diğer ülkelerden de bu yolu takip etmelerini istedi.

Ban, "İlkini kutladığımız Uluslararası Mutluluk Günü'nde gelin herkesi içine alan sürdürülebilir insani kalkınma ilkesine bağlı kalacağımıza dair verdiğimiz sözü ve başkalarına yardım edeceğimiz yönündeki taahhüdümüzü yineleyelim" çağrısında bulunarak, "Herkesin iyiliğine olacak konulara katkıda bulunduğumuzda bizler de güçleniriz. Şefkat mutluluğu güçlendirir ve arzuladığımız geleceği inşa etmemize yardımcı olur" diyerek mesajına Son verdi .