Kocasakal: Avukatların Savunma Hakları Engelleniyor

İStanbul Barosu Olağanüstü Kongresi'nde konuşan Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukatların savunma haklarının engellendiğini savundu.

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen İstanbul Baro Olağanüstü Kongresi'nde önce Profesör Doktor Köksal Bayraktar başkanlığında divan oluşturuldu. Avukatların zor bir dönem içinde bulunduğunu belirten Bayraktar, açılış konuşması sırasında "Karanlık bir tünelden geçilmektedir. Hepimizin telefonları dinleniyor. Elektronik aygıtlardan geçme zorunluluğuna bırakılıyoruz. Duruşmalarda bize süre verilmiyor, polis ve jandarmanın şiddetine karşı karşıya geliyoruz. Bunlar bizleri mesleği ifa edemez durumda bırakıyor. İçimizden bazı arkadaşlarımız gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Yaşanan bu olayların en üst noktası istanbul barosu ve yönetimlerine karşı açılan ceza davasıdır. Avrupa İnsan Haklarına, Anayasamıza ve Avukatlık Kanununa aykırıdır. Bu uygulamalarla hukukun üstlüğü ortadan kaldırılmak istenmektedir. adil yargılanma hakkı bütünüyle ortadan kalkmaktadır. Sesimize tüm topluma duyurmak ve savunma hakkımızı savunmak için burada bulunuyoruz." diye konuştu.

Daha sonra da Olağanüstü Kongreyi düzenleyen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, konuşmasını yapmak üzere alkışlarla kürsüye çıktı. Kocasakal, konuk avukatlara hitaben "12 eylülden bu yana yargılanan sanık konumundaki bir baro başkanı ve yönetim kurulu olarak karşınıza çıktık. benim şahsen askeri savcılık hayatım oldu. avukatlık, öğretim üyeliğimiz vardı. Bir tek sanıklığımız eksik kalmıştı, onuda tamamlamış olduk." dedi.

Tarihin bazı dönemlerinde yargılama yapmanın ağırlaştığını, insanı ezdiğini belirten Kocasakal, "Yargılanmak ise onur verir. Bu şerefi de yaşıyoruz. bu mesleği meslektaşlarımız onurunu korumak için bir bedel ödememiz gerekiyorsa hazır olduğumuzu da gösteriyoruz. bu daha başlangıç. Yargı görevini yapanı etkilemekten dolayı yargılanıyoruz. 3 tanede ayrı suç duyurucu var benim başkan olarak 1 tane fazla." dedi.

Ayrıca Kocasakal, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu'nda görevli diğer 9 avukat ile birlikte yargılanacakları bu dava için 17 Mayıs 2013 tarihinde ilk duruşmanın yapılacağını söyledi.

Bu tarihin, Ergenekon davası kapsamında yargılaması yapılan Danıştay saldırısının 7'nci yıldönümü olması ise dikkat çekti. Kocasakal, "Savunma yargılanacak. 17 Mayıs'ta yargı kendi kendini yargılayacak ve kendi kendine hüküm verecek." ifadelerini kullandı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık avukatları ile görüştüklerini ve bu görüşmelerin de görüntülü ve sesli olarak kaydedildiğini belirten Kocasakal, mahkeme heyetinin odalarından avukatların baro başkanıyla olan görüşmesini izlediğini belirterek bunun bir suç olduğunu söyledi.

Kocasakal, "Bunun hesabını sorarız dediğim için yine suç duyrusunda bulundular. ama hesabını soracağız. böyle bir hukuksuzluğu görüp sessiz kalabilir miyim. bunun için mi seçildik. meslektaşlarımız cübbelerini bıraktı mahkeme başkanı 'Çıkın çıkın nasılsa barodan avukat isteriz' dedi.

Baro kimsenin emir eri değildir. yönetmelik ve kanun açık. İstifa ve azil olmadıkça görevlendirme yapılamaz hatırlattık. Yine de ısrarla talepte bulundular. Hukuku durumu anlattık. bir mahkemenin ceza tehditiyle bir baroyu hukuka ayrkırı bir işlem yapması görevi yoktur. şeklinde yanıltadığımız için bundan da bir suç duyurusunda bulundular. Kolleksiyona başladık." ifadesini kullandı.Kocasakal, "Bugün, hukukun ve devletin ayaklar altına alındığını, sivl bir darbeye dönüştüğünü saplamak durumdayız. Gerekçesiz kimse tutuklanmaz senelerce tutuksuz kalmazlar her hak arayan örgüt üyeliği ile suçlanmaz. savunmalar kısıtlanmaz." diye konuştu.

Kocasakal'ın konuşması sırasında bazı avukatlar, harflerden oluşan dövizlerle "Devrimci avukatlar onurumuzdur." sloganını yazdılar. Kocasakalın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Ergenekon davası başta olmak üzere bazı avukatlara kolluk kuvvetleri ile zor kullanıldığını belirten Kocasakal, "staj eğitim merkezlerimize aikido judo derslerini de koyacağız. avukatlarımıza birer kask kalkan dağatadağız. işte türkiyenin geldiği ileri demokrasi bu. duruşma salonları vuruşma ve muharebe salonlarına dönüştü. ben avukatım istediğim davayı alırım. istediğimi almam. siyasi dava almak bir avukatı örgüt üyesi mi yapar. böyle yanlış bir sakat mantık olabilir mi." şeklinde konuştu.

Avukat Kocasakal, konuşmasını "İdeoljik farklılık fikri mücadeleler olsada hukuka adil yargılanma hakkına mesleğimize yapılanlar karşısında bütünleşir. tek bir yumruk olup ineriz. o yüzden gün ayrılık günü değil. aileri faşizme karşı birlik olmak günüdür. artık eylem zamanıdır. haklıyız güçlüyüz kazanacağız." sözleri ile tamamladı .