Çinliler Gözlerini Türkiye’ye Dikti

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao, birçok Çinli iş adamın Türkiye’ye gelip yatırım yapmak istediğini söyledi.

Çinliler Gözlerini Türkiye’ye Dikti
Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) tarafından Samsun’a davet edilen Çin Halk Cumhuriyeti heyeti Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette TSO üye iş adamları ve ilgili kurum temsilcileri ile bir araya gelerek istişare toplantısı düzenlediler.

İkili ilişkilerin ve ticari ilişkilerin karşılıklı olarak arttırılması için düzenlenen toplantıya Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, SAMGİAD Başkanı Levent Özden, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşar Yardımcısı Guo Fang, Türk - Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çin Devlet Konseyi Kongresi 11. Dönem Onursal Milletvekili Zeyneş İsmail, TÜÇİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Demokan Eren ve Samsunlu iş adamları katıldı.

TSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Türkiye Çin ile beraber her ne kadar biz üreticilerin Çin’den üretilen malları istemesek de ucuzluğu için bugün hem fiyat hem de kalite yakalandığı için tercih sebebi olmuştur. Bunun önüne geçeceğimizi zannetmiyorum. Hızlı ve ortak üretimle uygun fiyat ve kalite yakalanıp bu şekilde bir işbirliği yapılacağına inanıyorum. Türkiye’nin Çin’e hammadde ihracatının olduğuna inanıyorum” dedi.

Samsun’un potansiyelini iyi bildiklerini belirten SAMGİAD Başkanı Levent Özden, “Samsun Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olacak bir şehirdir. Amacımız Samsun ile Çin arasında bir köprü kurmak istiyoruz. Çin bugün dünyanın 2. en büyük ekonomisine sahiptir. Samsun ihracatta ve her türlü sektörde Son 10 - 15 yılda çok ciddi noktalara gelecektir. Bu hedef hepimizin hedefidir” diye konuştu.

Çin ile Türkiye’nin birbirini iyi tanımadığını ve tanıtılması gerektiğini vurgulayan TÜÇİDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Çin Devlet Konseyi Kongresi 11. Dönem Onursal Milletvekili Zeyneş İsmail, “Dünya küçülüyor 2 ülkenin birbirine ihtiyacı var. Ama karşılıklı doğru unsurları bulmamız gerekiyor. Bunun için önümüzde tarihi bir fırsat var. Yanlış yapmadan doğruyu bularak bu fırsatı değerlendirmemiz lazım. Bunun içinde karşılıklı işbirliği yapmamız şart” şeklinde konuştu.

ÇİNLİ İŞ ADAMLARI TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMAK İSTİYOR Türkiye’ye gelme amaçlarının Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirme olduğunu ifade eden Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı Zhu Guangyao, “Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip iken Türkiye 16. sırada. Çin malları da kalite bakımından değişiyor. İlk başlangıçta Çin’de ucuz ve küçük ürünler vardı. Şimdi ise Çin öyle değil. Parana göre ne kadar iyi fiyat verirsen o kadar iyi ürün alırsın. Tabi ki Çin’e referanssız gider ve Çin’de kalitesiz iş adamları bulursanız bazı kötü Sonuçlar ortaya çıkar. Onun için sağlam iş adamı bulmak gerekiyor. Dünyada yabancı yatarım çekme konusunda Çin birinci sıradadır. Birçok Çinli iş adamları Türkiye’ye gelip yatırım yapmak istiyor. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilere elimden geldiği kadar katkıda bulunmak istiyorum” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA