Ab Liderler Zirvesinde Gündem, Ekonomi, Maliye ve İstihdam Politikaları

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, liderler zirvesinin ikinci gününde üye ülkelerin ekonomi, maliye ve istihdam politikalarına ilişkin 2013 yılı ilk yarı programına son şeklini verecek.

Toplantıda, üye ülkelerin, geçtiğimiz yıl alınan tavsiye kararlarının hayata geçirilmesiyle kat ettikleri genel ilerleme müzakere edilecek.

Liderler ayrıca, 2013 İstikrar ve Uyum programları, özellikle yeni iş alanlarının açılması, istihdam, endüstri ve inovasyon politikaları ile dijital sektörler başta olmak Avrupa 2020 stratejisi konularında üye ülkelere tavsiyelerde bulunacak.

Görüşmelerde, stratejik ortaklarla ilişkilerin masaya yatırılacağı, bazı dış politika konularınında gündeme gelebileceği ifade edildi.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, ilk günkü görüşmelerin ardından birliğin, işsizlikle mücadele için 6 milyar Euro harcayacağını belirtmişti. Rompuy, "Ve bu girişim konsey ile parlamentonun yakında anlaşmaya varmasını umduğumuz çok yıllı bütçenin nedenlerinden biri“ şeklinde konuşmuştu.

Yetkililer Avrupa Birliği’nde işsiz sayısının 26 milyona ulaştığını kaydederken, acil olarak büyüme ve istihdam arttırıcı politikalara yer verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte işsiz sayısı ile birlikte kemer sıkma politikaları nedeniyle Avrupalı liderlere tepkiler artıyor.

Bu arada Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite toplantıya gelişince yaptığı açıklamada, "Bugün Suriye'yi değil, Rusya'yı konuşacağız" dedi.

Grybauskaite, bir gazetecinin, "Suriye'ye silah satışına son vermesi konusunda Rusya'ya baskı yapılacak mı?" sorusuna, "Rusya ile açık ve ortak bir zeminde buluşmamız lazım. Rusya'ya, mesela Ukrayna'da kabul etmediğimiz türden birçok şeyleri yapmasına izin veriyoruz. Dolayısıyla Rusya ile ilişkilerimizde çok açık olmamız gerekiyor. Her iki tarafın çıkarına olacak geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmak istiyoruz" cevabını verdi.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ise, "Avrupa Konseyi'nde Kıbrıs'la ilgili bir karar çıkmayacak. Konuya maliye bakanları bakacak. Umarız bir çözüm çıkar" şeklinde konuştu.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann da, gazetecilerin Suriye konusundaki sorusu üzerine, silah ambargosunun kaldırılması halinde soruna bir çözüm bulunacağına inanmadığını belirterek, "Tarafsız bir ülke olarak, silah ambargosunun kaldırılmasına karşıyız. (Muhaliflere) silah tedarikinin çözümü kolaylaştıracağına inanmıyoruz" değerlendirmesinde bulundu .
Kaynak: İHA