Tügiad, 115 Ülkenin Elçileri İle Görüşüp Ortak Yatırım Alanları Belirleyecek

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Parlamento İlişkiler Komisyonu (PİK) Başkanı Ercan Kahraman, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerini yakalamasında büyük rol oynayacak dev bir projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

Tügiad, 115 Ülkenin Elçileri İle Görüşüp Ortak Yatırım Alanları Belirleyecek
Ercan Kahraman, bu kapsamda dernek üyelerinin Türkiye ile ticari bağı güçlü olmayan 115 ülkenin büyükelçileri ile görüşerek ortak yatırım alanlarını belirleyeceğini dile getirdi.
TÜGİAD PİK Başkanı Kahraman, konuya dair yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin ihracatta 150 milyar dolar rakamına ulaştığını aktardı.Ülkenin 2023 hedefini 500 milyar dolar ihracat olarak belirlediğine işaret eden Karaman, “Tek ilgili bakanlığın faaliyetleri ile bu rakamı tutturmak mümkün değil. Özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekir. Bu anlamda TÜGİAD PİK, yeni bir proje başlattı. Umut ediyorum bu proje ile Türkiye 2023 hedefine çok daha kısa sürede ulaşacak.’’ dedi.

DÜNYADAKİ ÜLKELER TEK TEK MASAYA YATIRILDI

Kahraman’ın verdiği bilgiye göre proje kapsamında dünya ülkeleri tek tek masaya yatırıldı. Türkiye ile ticari bağları zayıf ülkeler, projenin hedef alanları olarak belirlendi.
Bu ülkelerden başlamak üzere 115 ülkenin büyükelçileri ile tek tek görüşecek TÜGİAD üyeleri, hangi sektörlerde ortaklık yapılacağını saptayacak. Büyükelçilikle ilişkiler, ziyaretlerle sınırlı kalmayacak. Ziyaret edilen her büyükelçilik ile temaslar sonrasında da sürdürülecek ve elde edilen verilerle ihracatçı ve yatırımcı üyelere yol gösterecek bilgi bankası oluşturulacak. Bilgi bankasındaki verilerden, üyelere dağıtılmak üzere katalog da hazırlanacak. TÜGİAD üyeleri, hangi ülkeyle hangi sektörlerde güç birliği yapılacağını, ülkelerin ihtiyaç duydukları ürünleri kalem kalem bilgi bankasından öğrenebilecek.

İLK ZİYARET CİBUTİ’YE

Genç patronlar, 3 ay sürecek bu proje dahilinde ilk ziyaretlerini Afrika’nın 1 milyonun altında nüfusa sahip küçük ülkelerinden Cibuti’nin Büyükelçiliği’ne yaptı. TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın’ın da yer aldığı PİK heyetinin, Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi’yi ziyareti sıcak bir ortamda gerçekleşti. TÜGİAD PİK Başkanı Ercan Kahraman, ilk ziyaretin Cibuti’ye yapılmasının tesadüf olmadığını belirtti.

Cibuti’nin 1 milyonun altında nüfusa sahip olmasına karşın, 200 milyonluk Doğu Afrika’nın en önemli giriş kapısı olduğuna dikkati çeken Kahraman, şunları söyledi: ‘’Bu küçücük ülke Doğu Afrika’nın en büyük liman işletmelerine sahip. 2 limanları var, 2 liman da yapım aşamasında. Son derece stratejik öneme sahip bir ülke. Çin’in de gözü Cibuti’nin üzerinde. Çin, Cibuti’de vergiden muaf serbest bölgeler kurup, ürünlerini buradan tüm Doğu Afrika’ya göndermek peşinde. Ancak bugünkü ziyarette gördük ki Cibuti, bu rolü Türkler’in üstlenmesini istiyor. Türk yatırımcılara da her türlü desteği sağlamaya hazırlar. Daha ilk ziyaretimizde bu projenin öneminin ortaya çıkması bizi heyecanlandırdı.’’

“AFRİKA’NIN DUBAİSİ OLMAK İSTİYORUZ”

Cibuti’nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi de Türk işadamları ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını duyurdu. Türkiye’nin başta gıda olmak üzere Cibuti’ye her türlü ürün ihraç edebileceğini kaydeden Abdillahi , ‘’Cibuti küçük bir ülke ama doğal, hayvansal ve madensel zenginliklerimiz var. Lojistik alanda gelişmiş bir ülkeyiz. Ülkemiz, 200 milyonluk Doğu Afrika’nın denizden en önemli giriş kapısı olduğu için stratejik öneme sahip. Etiyopya ve Güney Sudan’a giden demiryolu hattımız var. 900 TIR, Etiyopya’ya sürekli mal taşıyor. Türkiye’nin de desteğiyle Afrika’nın Dubai’si olmak istiyoruz.” diye konuştu.

Abdillahi, 60 öğrencilerinin Türkiye’de öğrenim gördüğünü, Türk Hava Yolları’nın haftada 3 kez Cibuti’ye sefer düzenlediğini de sözlerine ekledi. Ziyarette, Büyükelçi Abdillahi’ye şilt takdim edildi.