Ytb Başkanı Yurtnaç: Zorla Alınan Çocuklar, Bir İnsan Hakları İhlalidir (özel)

Yurtdışı Türkleri ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Avrupa'da çocukların ailelerinden zorla alınmasının bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Yurtdışı Türkleri ve Akraba Topluluklar Başkanı Yurtnaç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Avrupa'daki Gençlik Daireleri tarafında mağdur olan Türk ailelerin tüm hukuki yollara başvurmasını istedi. Bu durumun ailenin ortadan kaldırılmasına yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Yurtnaç, bir adım sonrasının kültür erozyonuna yol açacağını belirtti.

Yurtnaç, "Hepimiz ailelerimize sahip çıkmak zorundayız. Ve bu kısa dönemde bizim üzerimize düşen bir şey var ki, Türk ailelerimiz bakıcı koruyucu aile olunması konusunda eğitim almalılar. Fakat belki de Hollandalılar bu eğitim sonunda başka nedenler öne sürerek yine de Türk çocuklarını geri vermeyecekler. Buna rağmen onların öne sürecekleri bu argümanları ellerinden almış olacağız. Böylelikle haklı davamızda yanlış davranışlardan dolayı yanlış sonuçlarla karşı karşıya kalmayacağız." dedi.

Yurtnaç, Hollanda'da bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalmamak için Türk kökenli vatandaşların oradaki toplumla daha sıcak ilişkiler kurması gerektiğini ifade etti.

Yurtnaç, Filistin, Somali ve Arakan'daki insanlara sahip çıkıldığı gibi Avrupa'da yaşayan Türklere de yine aynı şekilde sahip çıkacaklarının altını çizdi. Yurtnaç, "Vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerde milletimize ait güzel hasletleri sergileyerek, oradaki insanların ön yargılarını yıkabilirler." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki duruma da değinen Yurtnaç, benzer bir şekilde ailesinden şiddet gören bir çocuğun onlardan alındığını, fakat uygulama aşamasında Türkiye ile Hollanda arasında farklılıklar olduğunu belirtti.

Yurtnaç, yurt dışında yaşayan Türk ailelerinin sadece çocuğunu almakla kalmayıp, kendi yıpranmalarından ötürü tazminat davası açmaları, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de gitmeleri gerektiğini ifade etti.

Bir ülkede hukukun toplumsal barış açısından çimento vazifesi gördüğünü söyleyen Yurtnaç, 50 yıllıdır o ülkeye hizmet eden insanlara karşı idarelerin dikkatli davranması gerektiğini vurguladı. Avrupa'da yaşayan Türklerin eskisi gibi olmadığını belirten Yurtnaç, bu toplumun artık daha bilinçli ve arkasında Türkiye Cumhuriyeti'nin olduğunu söyledi.

Hollanda'daki yöneticilerin Türk ailelerin zeka seviyelerini test ettirmelerinin büyük bir ayıp olduğunu vurgulayan Yurtnaç, bu tür bir davranışın açıkça bir ön yargı olduğunu ifade etti.

Türk ailelerin bu tür sorunlarla yüz yüze kaldıklarında Türkiye tarafından atanan yurt dışındaki adli müşavirlerden yardım alması gerektiğini belirten Yurtnaç, Hollanda mahkemelerinin de eninde sonunda doğru kararlar vereceklerine inandığını kaydetti.

Avrupa genelinde Gençlik Daireleri'nin uygulamalarını istismar edenleri toplum önünde afişe edeceklerini söyleyen Yurtnaç, doğru çalışanlara da teşekkür edeceklerini ifade etti.