Nazilli Müftülüğü’nden 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi Konferansı

Nazilli İlçe Müftülüğü ‘18 Mart Şehitler Gününü Anma ve Çanakkale’ adlı konferans düzenledi.

Nazilli Müftülüğü’nden 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi Konferansı
Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda gerçekleşen konferansa Eğitimci-Araştırmacı Yazar Salim Dağ konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın sunuculuğunu Koca Cami İmam Hatibi Nevzat Yavaşoğlu yaparken program Zafer Camii Müezzin Kayyımı Tuncay Yüksel’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Nazilli İlçe Müftü Vekili Ahmet Aksu ise yaptığı açılış konuşmasında, Çanakkale Zaferinin Türk Milletinin tarihinde önemli bir yer teşkil etmekte olduğunu belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak katılan Yazar Salim Dağ’ın görsel içerikle desteklediği konuşması sık sık davetlilerin alkışlarıyla kesildi.

Uzun yıllardır Türkiye’de ve Türklerin yaşadığı ülkelerde programlara katılarak Çanakkale Savaşı'na ait kahramanlık destanlarını araştırmaları esnasında ulaştığı vesikalara ve tanıkların anlatımlarına dayanarak dinleyicilerine sunan Salim Dağ, konuşmasına ‘Size yazılan tarihi değil, yaşanan tarihi anlatmak istiyorum’ diyerek başladı konuşmasına. Salim Dağ, Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılmasının öneminin bugün geldiğimiz koşullarda daha iyi anlaşıldığını belirterek “Çanakkale Savaşına Van’dan, Hakkari’den, Diyarbakır’dan onca mesafeleri kat ederek savaşa katılan kahraman şehitlerin torunlarına dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, belki bugün çocuklarımız güneydoğuda polise taş atmayacaklardı. Ancak maalesef onlar bu milli şuurdan yoksun bırakıldılar. Bir emekli öğretmen olarak ben bu sorumluluğu kendimizde, eğitimcilerde görüyorum” dedi.

“ANADOLU’NUN BEDELİNİ 3 DEFA KANIMIZLA ÖDEDİK” 'Biz, Çanakkale’de bu necip milletin evlatları olarak Anadolu’nun her köşesinden gelip savaştık' diyen Salim Dağ; “O zaman hiçbiri diğerine 'sen Kürtsün, ben Gürcüyüm, sen Arapsın' demedi. Çanakkale bu milletin tarihi birliğinin kanla yazılmış bir vesikasıdır. Türk milleti Anadolu’nun bedelini 3 defa kanıyla ödemiştir. Bunlardan birincisi 1071’de, ikincisi 1299’da ve sonuncusu da 1914-1923 arasında olmuştur. Çanakkale bu milletin Anadolu’dan silinemeyeceğini göstermiştir'' dedi.

TANIKLARININ HATIRALARINI ANLATTI Salim Dağ, sunumuna kahramanlık hikayeleri ile devam etti. Bütün arkadaşlarının şehit olduğu bir bataryada 276 kilogramlık top mermisini tek başına taşıyarak ateşleyen ve düşman donanmasının en büyük zırhlılarından Ocean adlı gemiyi tek vuruşta batıran meşhur kahraman Onbaşı Koca Seyit’ in savaştan sonraki zorlu yaşamına ait hatıralarını, geçtiğimiz yıllarda vefat eden kızı Ayşe hanımdan bizzat dinlediğini belirten Dağ, “Seyit Onbaşı ömrü boyunca karşılaştığı onca zorluğa rağmen asla yaptığı kahramanlıkla övünmemiştir. Bu davranış ancak Türk milletine mahsus bir alicenaplıktır. Bunu başkalarında görmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

DAVETLİLER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI Düşman askerlerinin attığı bombaları patlamadan önce yakalayıp düşman siperine geri gönderirken kolunu kaybeden Denizlili Mehmet, savaşa gönderdiği 10 yıllık eşi İsmail'i tam 85 yıl bekleyen Semse Ana, görev yaptığı cephane gemisinin güvertesinden kendilerine yaklaşan düşman torpidosunu fark ederek üzerine atlayan ve torpidoyla beraber infilak etmek pahasına gemisini kurtaran Vanlı Mehmet ve 67 askeriyle 6 bin kişilik düşman kuvvetine karşı günlerce direnen ve süngü harbinde boynu kesilerek şehit olan Hüseyin Avni Bey’in hikayelerini dinleyen davetlilerin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

‘O FOTOĞRAFIN DETAYLARINI ANLATTI’ Çanakkale Savaşında tayyarelerin bakım ve temizliğinde görevli Abdulvahhab ve Hüseyin adlı iki askerin görüntülerini de ekrana yansıtarak “Bu fotoğraf Türkiye’de bütün okullara alışveriş merkezlerine ve topluma açık yerlere asılarak teşhir edildi. Üzerinde yamalı çaputlardan başka giyecek bir şeyi olmayan bu askerlerin resmine bakan insanımız Çanakkale'yi daha iyi anlamaya ve üzerinde yaşadığımız vatanın kıymetini daha iyi idrak etmeye başladı.

Ama Türk milletinin milli motivasyonunu ve birlik ruhunu tetikleyeceği için bu fotoğraftan rahatsız olanlar bu fotoğrafın gerçek olmadığını söylediler” dedi.

Salim Dağ Alman bir kumandan tarafından çekilen fotoğrafta bulunan askerlerin köylerine kadar tespit edilip bugün yaşayan torunlarının bir generalimiz tarafından tertip edilen özel bir yemekte ağırlanarak dedelerinin aziz hatırasının yad edildiğini anlattı. Dağ ayrıca fotoğrafta görülen imkansızlıkların Çanakkale savaşında daha ileri safhalarda yaşandığını örneklerle anlattı .
Kaynak: İHA