Bakan Şimşek: Doğrudan Vergilerin Düşük Olması Dolaylı Vergiyi Yükseltiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yolsuzluk ve kayıt dışı ile mücadelede büyük mesafe kat ettiklerini belirtti.

Şimşek, "Türkiye’de kayıt dışı oranı yüzde 27 oranında, Avrupa Birliği (AB) ortalaması yüzde 19. Hedefimiz, önce AB ortalamasını yakalamak, sonra daha aşağı çekmek." dedi.

Batman’da, Vergi Haftası etkinliklerinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yolsuzluk ve kayıt dışı ile mücadelede büyük mesafe kat ettiklerini belirtti.

Yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde, kaynakların etkin, verimli kullanılamadığına vurgu yapan Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı'nın hayata geçirdiği yeni uygulamalar ve Türkiye’nin geldiği noktaya ilişkin bir sunum yaptı.Toplumda vergi yükünün yüksek olduğuna dair bir algının var olduğunu, ancak bunun tam gerçeği yansıtmadığını ifade eden Şimşek, “Zaman zaman Meclis'teki tartışmalara bakarsak, dolaylı vergiler yüzde 70. Halbuki öyle değil, uluslararası tanımlara göre yüzde 46’dır. Fakat bunun sebebi, dolaylı vergilerin yüksekliğinden çok, doğrudan vergilerin çok düşük olmasıdır. Yani bizim kurumlar vergisi ile gelir vergisinin milli gelire oranı o kadar düşük ki dolaysız vergiler çok düşük olunca, dolaylı vergilerin toplam vergilere oranı tabi yüksek çıkıyor, işin özü bu.” diye konuştu.

Birkaç ürün üzerinde vergilerin yüksek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bu algının ona dayandığını söyledi.

Şimşek, şöyle dedi: "2002 yılında siz arabanızla bir benzinliğe gitseniz. Bana 100 TL’lik benzin ver deseniz, bunun 70 lirası maliyeye gidiyordu. Yani vergi yükü 2002'de yüzde 70 idi. Şimdi herkes bizim sürekli şekilde vergileri artırdığımızı düşünüyor. Ama bakın 2013’te aslında bugün itibarıyla benzinliğe gitseniz, bana 100 TL’lik benzin ver deseniz 60 lirası maliyeye geliyor. Eskiden 70 lira geliyordu ama rakam olarak bu da yüksek vergi yükü. İşte algının bir kaynağı bu.” şeklinde konuştu.

Alkollü içkiler üzerindeki vergi oranlarınının artırılmasının da bu algıyı beslediğini ileri süren Bakan Şimşek, “Türkiye, bira üzerindeki vergilerde yüzde 27'lik oranla ikinci sırada. Yine tütün ürünlerinin vergilerini artırdık. Burada düştü demedim, artırdık diyorum. Orada da yüzde 81.7’ye kadar çıkardık. Özellikle tütün bağlamında söylüyorum, vatandaşımız hiç içmezse ve bize hiç vergi vermezse ben memnun olurum. Kapalı yerde içimi yasakladın, vergileri de yükselttik, amacımız, maksadımız halk sağlığı.” diye ifade etti.

Geçen yıl 370 binin üzerinde yeni vergi mükellefi kazandıklarını belirten Şimşek, vergi haftasının temel amaçlarından birisinin vergi bilincini artırmak, vergiye gönüllü uyumu artırmak olduğunu ifade etti.

Kayıt dışı ekonomi ve yolsuzlukla mücadelede büyük aşama kaydettiklerini belirten Bakan Şimşek, şunları dile getirdi: "Türkiye’de kayıt dışı oranı yüzde 27. AB ortalaması yüzde 19. Hedefimiz, önce AB ortalamasını yakalamak sonra daha aşağı çekmek. Son yıllarda kayıt dışında epey bir başarı sağladık. Burada bir puan çok önemli, 1 puan neredeyse 15 milyar demek. AB ile aramızda 3 puan var, 3 puan demek 45 milyar, eski parayla 45 katrilyon demek. Kayıt dışılar yüksek olmazsa vergiler çok daha düşük düzeyde tutulabilir. Veya devletin hizmetleri için hem yerelde ulusal düzeyde çok daha kaynak sağlanabilir. Kayıt dışıyla mücadele bu nedenle çok önemli. Yolsuzluk, bir ülkenin geri kalmasında hakikaten en önemli faktördür. Yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde kaynaklar etkin, verimli kullanılamıyor. Ülke gelişemiyor, kalkınamıyor. 2002 yılında Türkiye’nin yolsuzluk algısı kötü durumdaydı. Şimdi 2012 yılında 176 ülke arasında 54 sıraya ilerlemişiz.”

VERGİ GELİRLERİNDEKİ İYİLEŞME VE KAYNAK KULLANIMINA FIKRAYLA ÖRNEK VERDİ

Vergi gelirlerindeki iyileşme ve kaynakların kullanımı konusunda da eskiye oranla önemli gelişmelerin olduğuna vurgu yapan Şimşek, 2002’de alınan verginin yüzde 80’inin iç ve dış borçlara gittiğini belirterek, bunu Temel fıkrasıyla örneklendirdi. Temel bir gün vergi konulu uluslararası panele davet edilmiş. ABD’li, 'bizde toplanan vergileri havaya atıyorlar, ortaya bir çizgi çiziyorlar, çizginin sağına düşen halka diğeri devlete demiş. Avrupalılar demiş daha sosyal bir sistem geliştirdik, büyük daire çizeriz içine düşen devlete, dışına düşen halkındır. Temel, valla bizde parayı havaya atarız yere düşen devlete havada kalan halkındır demiş."

5084 TEŞVİK YASASI 6 YIL DAHA UZATILACAK

Ayrıca, 5084 Teşvik Yasası ile ilgili çalıştıklarını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu teşvik yasasının 6. bölge için tam anlamı ile olmasa bile 6 yıl daha uzatılacağını söyledi.

Bakan Şimşek, ”5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın esas boyutu istihdam teşvikiydi. Yani istihdam maliyetlerini aşağı çeken düzenlemelerdi. Bu boyutu ile 6 yıl daha uzatmaya gideceğiz. 5084 tam boyutu ile birebir uzatılıyor diyemem, çünkü 5084 farklı bir teşvik programıydı, farklı unsurları vardı ama temel unsurlardan biri istihdam teşvikiydi. İstihdam teşviki belli bir programda bir 6 yıl daha uzatacağız. Bunu 6. bölge için 6 yıl uzatacağız, diğer bölgeler için 6 yıl olmayacak, 6 bölge bizim yatırım teşviklerinde istihdam teşviklerinde çok önceliklendirdiğimiz bir bölgedir. En son teşvikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde inanılmaz derecede destekleniyor. Bölgenin gerçekten yatırıma ihtiyacı var.” dedi.