kalp duvarı yırtılan kadın hasta, ameliyatla hayata döndürüldü

Batman'da kalp krizine bağlı olarak kalp duvarı yırtılan kadın hasta, ameliyatla hayata döndürüldü.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı Kalp Damar Cerrahı Operatör Doktor Fikri Kutlay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 ay önce kalp krizi geçirdikten sonra yapılan anjiyosunda hiç bir problem görülmeyen kadın hasta Burak Ekdi'nin yaklaşık iki hafta önce nefes darlığı şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu söyledi.

Yapılan tetkiklerde kalbin sol serbest duvarının yırtıldığı ve bir pıhtı ile o deliğin kısmen kapalı olduğunun tespit edildiğini ifade eden Kutlay, şöyle dedi:

''Bunun üzerine hasta yakınlarının izni alınarak Op. Dr. Rafet Tok ve Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Hasan Kaya ile birlikte hastayı ameliyata aldık. Anestezi hazırlıkları yapılırken kalp duvarının tamamen yırtılmasına bağlı olarak kalbin durması üzerine kalp masajı ve kasıkta atar ve toplar damarlar aracılığıyla kalp-akciğer pompasına girildikten sonra göğüs açıldı. Kalp çevresindeki zarf açıldığında kalbin sol serbest duvarının tamamen parçalanmış ve içinde zarın kanla dolu olduğu görüldü.

Parçalanmış kalp duvarının yerine çok geniş bir yama ile duvar oluşturuldu. Ardından kalbi destekleyici ilaçlarla çıktıktan sonra ameliyatı tamamladık ve yoğun bakıma çıkardık. Burak Ekdi, Türkiye'de kalp krizine bağlı olarak sol serbest duvarı yırtılıp kalp masajı ile ameliyata alınarak kurtarılan ilk hastadır. Yaklaşık 12 gün kadar hastamız yoğun bakımda kaldıktan sonra servise çıkardık. Hastamızı 3-4 gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz.''

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Burak Ekdi ise, anlatıldığına göre 10 dakika kalbinin durduğunu ve doktorları sayesinde yeniden hayata döndüğünü kaydetti.

Doktorlarına teşekkür eden Ekdi, ''Zor bir ameliyat geçirdim, doktorlarıma minnettarım. Şu an çok iyiyim, ikinci kez dünyaya geldim'' diye konuştu.

Hastanın eşi Hasan Ekdi de, çok sevinçli olduğunu söyledi.

Muhabir: Yılmaz Ekinci / Nail Kadırhan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Kaynak: AA