Fransız Meclisi'nde Azerbaycanlılara Saldırı

Fransa Milli Meclisi'nde Daşnak Devrimci Ermeni Federasyonu tarafından düzenlenen toplantıda Ermenilerin iki Azeri gence saldırdığı belirtildi.

Sumgayit olayını anmak için yapılan toplantıda katılımcılara Hocalı katliamını hatırlatan Paris'teki Azerbaycan Evi'nin müdürü Mirvari Fataliyeva ile öğrenci Vüsal Hüseynov ağır şekilde darp edildi.Olayı Cihan Haber Ajansı’na anlatan Mirvari Fataliyeva ile Vüsal Hüseynov, "Daşnak Devrimci Ermeni Federasyonu tarafından düzenlenen toplantıya dinleyici olarak katıldık. Azeri olduğumuzu biliyorlardı. Buna rağmen toplantıya girmemize engel çıkarmadılar." ifadelerini kullandılar.Fataliyeva, "Toplantıdan sonra Sumgayit için saygı duruşu gerçekleştirmek istediler. Zorlamayla saygı duruşuna bizimde katılmamızı sağlamaya çalıştılar. Biz de saygı duruşumuzu Hocalı katliamında ölen yüzlerce Azeri için yaptığımızı söyledik. Ne olduysa bundan sonra oldu. Hepsi üzerimize çullandı. Yüzüme birçok darbe aldım. Saçlarımı çektiler." diye konuştu.

Salonda birçok Fransız milletvekili olduğunu da belirten Fataliyeva, "Ama hepsi seyirci kaldılar." dedi.

Kendisini salonun dışına zor attığını belirten Mirvari Fataliyeva, diğer salonda toplantı halinde bulunan Bağımsız Demokratlar Birliği (UDİ) Başkanı Jean-Louis Borloo öncülüğündeki bir grup milletvekilinin kendisinin güvenliğini sağladığını ifade etti.

Vüsal Hüseynov’un ise salonda saygı duruşunun tamamlanmasından sonra onlarca kişinin kendilerine hücum ettiğini söyleyerek, "O anda Mirvari’yi korumaya çalıştım. Ama benim de vücudumun her yerine tekme yağıyordu. Mirvari’nin bir ara salondan dışarı çıkabildiğini gördüm o anda biraz rahatladım." dedi.

Toplantının mecliste yapıldığını hatırlatan Hüseynov, "Tek amacımız gidip toplantıyı dinlemekti. Provokasyon amaçlı bir düşüncemiz asla olmadı. Ama Fransa gibi bir ülkenin milli meclisinde böyle bir olayın başımıza geleceği aklımıza bile gelmedi." diye konuştu.

Yaralı halde meclis içersinde bulunan UDİ bürosuna sığınan Mirvari Fataliyeva ile Vüsal Hüseynov, Azerbaycan Büyükelçiliği'nden yetkililerin gelmesiyle hastaneye kaldırıldı.Tedavileri yapıldıktan sonra hastaneden taburcu olan Azerbaycanlılar, yetkili mercilere giderek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Bu arada Senato Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Nathalie Goulet öncülüğündeki bir gurup senator ve milletvekili olayı kınayan bildiri yayınladı.Fransa Milli Meclisi'nde dün gerçekleşen olay nedeniyle Azerbaycan’ın da Fransa'ya nota verdiği belirtildi .