Binlerce Lübnanlı, Daha Yüksek Maaş Talebiyle Meydanlara Döküldü

Lübnan'da faaliyet gösteren sendikalar aracılığıyla koordine olan öğretmenler ile diğer kamu çalışanları, bugün kabine toplantısıyla aynı saatte maaş zammı ve sosyal güvenlik paketlerinin genişletilmesi isteğiyle meydanlara indi.

Lübnan'da büyük kısmını öğretmenlerin oluşturduğu binlerce kamu sektörü çalışanı, yaklaşık 18 ay önce kabine tarafından onaylanmış olan maaş bareminde artış yasa tasarısının, hala daha parlamentonun onayını beklediği için kanunlaşamamasını protesto etmek adına 19 Şubat'ta başlattıkları açık uçlu grevin devamı olarak bugün meydanlara indi. Sendikalar Koordinasyon Komitesi Başkanı Hana Garib bugün yaptığı coşkulu konuşmada 5 bin kişinin 'açlığın devrimi' yürüyüşünü başlattığını ve sürecin ağırdan alınmaya devam edilmesi durumunda ulusal çapta bir grev çağrısı yapılacağını belirterek, hükümete gözdağı verdi.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati geçen hafta yaptığı konuşmada Pazartesi günü meseleyi Parlamento'ya havale edeceğini taahhüt etmiş fakat gerçekleştirmemişti. Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Nikolas Nahas da Pazartesi günü maaş bareminde zammı öngören yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için gerekli olan fonun sağlanabilmesi adına bütçenin dengelenmesi gerektiği ve bunun için çok çalışılmasına ihtiyaç olduğu açıklamalarında bulunmuştu. Nahas, Pazartesi yaptığı konuşmada ayrıca parlamentonun ülke ekonomisini nasıl etkileyeceğinin hesabını yapmadan hiçbir adım atmayacağını da belirtmişti.

Ne var ki hükümet tarafından yapılan bu açıklamalar greve çıkan kamu çalışanlarını tatmin etmemiş görünüyor. Lübnan'ın farklı kesimlerinden gelen ve Babir'den Beyrut'un merkezindeki Başbakanlık ofisine kadar yürüyen göstericiler, ellerinde "Artık usandık!" yazan pankartlar taşıdılar. Yürüyüşün organizatörlerinden Muhammed Kasım gazetecilere verdiği demeçte, "Sendikalar Koordinasyon Komitesi yalnızca uzun süredir onay bekleyen maaş zammı yasa tasarısının parlamentonun onayından geçmesini istiyor. Eğer kanun onaylanmazsa biz belki de tüm Lübnan'da harekete sebep olacak bir grev başlatacağız" ifadelerine yer verdi.

Grev yürüyüşünün katılımcılarından Said Ebu Halil adlı öğretmen de Muhammed Kasım gibi kanunun onaylanmaması halinde ulusal çapta bir grev başlatılacağının sinyalini vererek, "Devlet okulu ve özel okul öğretmenleri ile kamu çalışanları olarak hepimiz bu grev ve gösteriye yalnızca maaş sisteminde yapılmasını istediğimiz artış gibi basit bir isteğin onaylanması için katılıyoruz. Biz uzun zamandır karşılıksız taahhütlerle kandırılıyoruz. Eğer hükümet bu meseleyi çözmezse grev, biz isteklerimizi alana dek tüm Lübnan'da devam edecek" şeklinde konuştu.

Lübnan'da maaş artışı isteğiyle sokaklara dökülen öğretmen ve diğer kamu çalışanlarının başlattığı bu protestonun ülkede 1975 ila 1990 yılları arasındaki iç savaşın ardından bugüne değin gerçekleştirilen en büyük çaptaki ekonomik protesto olduğu düşünülüyor. Hükümetin maaş artışı için 1,2 milyar dolar bütçeye ihtiyaç duyduğu tahmin ediliyor .
Kaynak: İHA